Ve Středomoří se vytvořil medikán. Češi v Řecku pláčou, celý den lije jak z konve

Středozemní moře se v úterý zahalilo do mračen. Utvořila se tam velmi silná tlaková níže, která přerostla v takzvaný medikán. Jedná se o silnou bouři, která je slabší verzí obávaných amerických hurikánů.

Bouře už v úterý dopoledne prudce udeřila na řecké pobřeží, kde se propadly teploty a řádí tam silný déšť. Medikán však zasahuje mnohem dál. Prší také na březích Albánie, Malty, severní Libye či Itálie.

[chooze:article;value:520292]

Déšť tak kazí plány řady Čechů, kteří do Řecka odjeli na pozdní dovolenou. "Olympská riviéra. Včera, dnes a zítra," okomentovala průtrž mračen jedna z Češek v Řecku.

Chorvatsko už kvůli hrozícímu medikánu vydalo výstrahu, která platí pro celé pobřeží Jaderského moře. Největší nebezpečí představují silné vichřice, které mají zeslábnout až k večeru. Chorvaté kvůli vichru omezili lodní dopravu, ale i pozemní. Na několika pobřežních dálnicích a silnicích nemohou jezdit kamiony ani dvoupatrové autobusy kvůli hrozbě převržení, uvedl portál Danas.

Vítr má potenciál foukat i rychlostí 20 metrů za sekundu. Špatné počasí nad Středomořím má navíc vydržet po celý týden. "Tlaková níže setrvá do neděle, pak zanikne nad Afrikou," řekl meteorolog Petr Dvořák.

Medikány se nad Středozemním mořem utvářejí poměrně vzácně. "Vyskytne se maximálně jednou nebo dvakrát za sezonu. Poslední významnou bouří tohoto typu byl medikán Zorbas na konci září 2018," řekla meteoroložka Dagmar Honsová.

Hurikán Idalia řádil na jihu Floridy. To auto letí, křičel řidič:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.