Ve Středozemním moři číhá nebezpečí. Čech si odnesl hrozivé zranění

[chooze:gallery;value:36649]

Výlet k moři se může snadno proměnit v nepříjemnou záležitost. Stačí, když vás něco ve vodě zraní. A nemusí to být ani žralok. Ošklivou ránu si z moře odnesl například pan Jan Chramosta, který byl na dovolené v tureckém letovisku Kizilot.

"S přítelem plaveme v moři, deset metrů od břehu. Najednou tupý náraz do stehna, v hloubce. Vylezeme ven a všimneme si množství krve a rozpárané nohy. Plavčík to ošetřil a ptal se, zda to nebyla ryba," popsala na facebooku okolnosti zranění jeho partnerka Natálie Stádníková a zveřejnila i fotku. Ptala se také, zda má někdo podobnou zkušenost.

Ozvaly se jí desítky lidí. Podle některých šlo pravděpodobně o zranění od nějakého nepořádku k moři. "Já jednou narazila do nějakého ocelového lana pod hladinou, také asi deset metrů od břehu. Odřelo mi to nohu. Prý na ta lana přes zimu poutají loďky, aby jim je vlny neodnesly," reagovala jedna z účastnic diskuze.

[chooze:article;value:564988]

Někteří ale rybu nevylučují. "Mě v Turecku taky ďobla pod kolenem. Bylo to na dva stehy asi tři hodiny před odjezdem na letiště. Už nikdy víc," postěžovala si další diskutující.

Velmi ostrou ploutev, která by podobná zraněná mohla způsobit, má například bodlok rudomořský. Ten, jak už název napovídá, žije především v Rudém moři a nepříjemnou zkušenost s ním měla i řada Čechů. Před lety na to upozornil například deník Blesk. Bodlok se už ale dostal i do Středozemního moře, konkrétně do jeho východní části.

V minulých letech byla tato ryba podle mezinárodní skupiny vědců spatřena u středomořského pobřeží Egypta, v moři u Pásma Gazy, ale i u řeckého ostrova Kos, doslova na dohled od pobřeží Turecka.

[chooze:article;value:565052]

Další hrozby v moři

Středozemní moře ale přináší i další rizika. Jak připomíná chorvatský web 24sata, časté je u turistů například požahání medúzou. Obdobné zranění může způsobit také sasanka. V obou případech odborníci radí omýt po zranění zasažené místo mořskou vodou a následně octem nebo alkoholem.

Velmi nepříjemné zranění může způsobit také například mořský ježek neboli ježovka. Pokud na něj člověk šlápne, odborníci doporučují s pomocí sterilní jehly opatrně vytáhnout ostny, které zůstanou v kůži, a místo důkladně vydesinfikovat a ošetřit.

Například u pobřeží Itálie se pak rozmnožili mořští červi s jedovatými štětinami. Ty odborníci po případném kontaktu radí vytáhnout s pomocí lepicí pásky a místo následně vydezinfikovat, omýt a ošetřit protizánětlivou mastí.

Moře vyplavilo jedno z nejvzácnějších zvířat. Pro vědce je záhadou (7/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.