Ve světě se schyluje k osmi konfliktům. Nebezpečí číhá i v západní Evropě

Web Foreign Policy varuje před osmi mezinárodními spory, které mohou přerůst v ozbrojený konflikt. Zaslouží si tedy podle nich více pozornosti. Nebezpečí číhá i v západní Evropě.

Venezuela a Guyana

Už na konci roku 2023 začal vrcholit spor o region Esequibo. Ten patří Gyuaně, nárokuje si ho ale Venezuela. Vše vyhrotilo referendum, ve kterém si Venezuelci odhlasovali, že území patří jim a mělo by se anektovat.

Venezuelského prezidenta Nicoláse Madura navíc čekají příští rok volby. Okamžitě po oznámení výsledků referenda, ve kterém se pro anexi vyjádřilo přes 95 procent obyvatel, tak Maduro nařídil zahájil v regionu těžbu ropy.

[chooze:article;value:535265]

V reakci na to Brazilci poslali na své hranice s Venezuelou a Guyanou vojáky. Na území operuje i americká firma Exxon. V regionu už americké letectvo podniklo cvičení.

Podmořská sabotáž u irského pobřeží

Málokde na světě je tolik podmořských kabelů jako u jižního pobřeží Irska. Většina těch, které spojují Evropu a USA, vede právě přes Keltské moře a Atlantský oceán.

V květnu se ale v irských vodách objevilo několik ruských lodí a zůstaly tam stát. Irské vládě se nedařilo námořnictvo přesvědčit, aby vody opustilo.

Podle analytiků bychom měli ruským lodím u Irska věnovat zvýšenou pozornost. Bylo by otázkou, jestli Severoatlantická aliance při případné sabotáži nějak zasáhne. Irsko totiž není členem NATO.

Přelití konfliktu v Myanmaru do Indie a Číny

Poté, co vojenská junta pučem v roce 2021 získala moc, ztratila kontrolu nad několika příhraničními městy. Kvůli bojům navíc asi dva miliony lidí musely utéct ze svých domovů.

Spousta jich míří do Indie i Číny. Obě země jsou ale ale k přijímání uprchlíků skeptické. Peking má navíc blízko ke koalici rebelů. Zároveň ale junta také není k Číně kritická. Peking tedy žádá co nejrychlejší příměří.

[chooze:article;value:432728]

V podobné situaci je i Indie. Ta přes kritiku Západu juntu podporuje, zároveň ale komunikuje i s rebely. Mezitím juntu otevřeně podporuje Rusko. Situace tak je v oblasti napjatá. Vše může vyvrcholit v humanitární a bezpečnostní katastrofě.

Ruské námořnictvo v Abcházii

Několik úspěšných ukrajinských útoků v Černém moři ukázalo, že Rusko ho nemá pod kontrolou tak, jak se dříve zdálo. Šéf Kremlu Vladimir Putin by ale mohl chtít využít okupovanou gruzínskou Abcházii.

Pokud by se Moskvě podařilo vybudovat námořní základnu v Očamčyře, mohla by být Gruzie v ohrožení. Území, které má země pod kontrolou, je jen asi hodinu od potenciální základny.

Už nyní má Rusko základny v Abcházii i Jižní Osetii. Eskalace by zasáhla nejen Gruzii a Ukrajinu, ale i celou černomořskou oblast.

Talibán hrozí Pákistánu

Pákistánská odnož Talibánu začíná v zemi dělat problémy. Poté, co se teroristům povedlo uspět v Afghánistánu, strach z nich začali mít i Pákistánci, kteří dříve skupinu využívali ve svůj prospěch, varují analytici.

[chooze:article;value:501571]

Pákistánci už ostřelovali pozice odnože Talibánu v Afghánistánu. Rostou totiž obavy, že se skupina pokusí v zemi převzít moc. "Zatímco se pákistánští politici a vojenští důstojníci hádají a intrikují o moc a bohatství, TTP (pákistánská odnož teroristů Tahrik-e Taliban Pakistan, pozn. red.) se připravuje na rok 2024," uvedla analytička Lynne O’Donnellová.

Konflikt Aliance a Ruska v Arktidě

S tím, jak tají arktické ledovce, mohl by vypuknout konflikt i tam. Země totiž budou chtít využít nové trasy i různé přírodní zdroje v oblasti. 

V oblasti zvyšuje aktivitu ruské námořnictvo. I Čína už se označila za skoro arktickou zemi. Konflikt, do kterého by se zapojilo i NATO, by mohl začít v Pobaltí.

"V současné době je politika Spojeného království vůči Arktidě dobře nastavená, ale musíme se připravit na scénáře, kdy se o Arktidu začnou vést spory a bude středem konfliktů," varoval v prosinci předseda bezpečnostní komise britské Sněmovny lordů Henry Ashton.

Jedním z hlavních nebezpečí je vypuknutí války s Ruskem, upozornil web deníku Daily Express.

[chooze:article;value:534826]

Pro Rusko by mohlo být problémem rozšíření NATO o Finsko a Švédsko. Zranitelnost Severního loďstva by navíc mohlo NATO využívat i v době míru. "Ale pouze s rizikem další eskalace jaderné hrozby," upozornil analytik Matthew Kroenig.

Kolaps Běloruska

Alexandr Lukašenko se řadí k nejbližším spojencům Ruska. Země ale stále neposlala své vojáky na Ukrajinu. Moskva by to ale po Minsku mohla začít požadovat.

"Pokud se tak stane a běloruský diktátorský prezident Alexandr Lukašenko bude opět vzdorovat, Moskva se ho možná konečně nabaží, vystrnadí ho a dosadí ještě poddajnějšího vůdce," varuje analytik John R. Deni.

To by se ale nemuselo líbit velké části běloruských elit a obyvatel. Vést by to mohlo až k občanské válce. 

[chooze:article;value:528174]

Možné je i, že se do země vrátí lídryně opozice Svjatlana Cichanouská a v zemi sjednotí protikremelské síly. V takovém případě je ale podle Deniho velmi pravděpodobné, že se zapojí i ruská armáda a tajné služby.

"Stejně jako na Ukrajině by Spojené státy a jejich spojenci stáli před otázkou, jak reagovat, zda otevřeně vyzbrojit a podpořit stoupence Cichanouské, nebo nějakou jinou frakci? Provádět tajné operace, jejichž cílem je udržet rozpory na uzdě a Putina vyvést z rovnováhy? Zůstat zcela stranou vzhledem k přítomnosti ruských vojenských sil? Rozpad Běloruska by představoval další potenciální zmatek na zlomové linii mezi Východem a Západem," avizoval Deni.

Puč v Kamerunu

Ozbrojený konflikt v Kamerunu trvá už od roku 2017. Asi milion lidí musel opustit své domovy, další asi dva miliony potřebují humanitární pomoc.

V zemi působí západoafrická odnož islamistické organizace Boko Haram. "Situaci na místě dále komplikují převraty v okolí, včetně Nigerské republiky," popsal analytik Folahanmi Aina.

Tamnímu prezidentovi Paulu Biyaovi navíc důvěřuje stále méně Kamerunců. V zemi tak v tomto roce hrozí vojenský převrat. 

Rusko na Ukrajině zahájilo masivní útok. Největší města v zemi zpustošily rakety (1/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.