Ve světě se šíří nemoc podobná covidu. Zdraví lidé končí v kritickém stavu

Znepokojivá zpráva přišla z Argentiny. V zemi se v poslední době šíří záhadný virus, který se podobá chřipce nebo nemoci covid-19. Upozornění bylo vydáno prostřednictvím mezinárodního systému veřejného zdravotního dozoru ProMed, uvedl deník The Mirror

Mimochodem jedná se o stejnou databázi, která poprvé upozornila úřady na covid-19 koncem roku 2019. Výstraha v ní byla vydána ve středu poté, co bylo v Buenos Aires hlášeno 60 případů neznámé nemoci. 

Upozornění bylo podané anonymně "prostřednictvím osoby známé společnosti ProMed". "Zdá se, že v posledních 30 dnech došlo v Buenos Aires k nárůstu závažných atypických pneumonií vyžadujících kritickou péči. Postižení jedinci jsou většinou mladí lidé bez závažných rizikových faktorů," stojí ve varování.

[chooze:article;value:549467]

​Argentinští úředníci zatím neučinili žádná oficiální prohlášení. Podle dostupných informací ale pacienti potřebovali mechanickou ventilaci, aby jim pomohla dýchat. Více než třetina postižených vykazovala příznaky psitakózy, což je onemocnění způsobeného typem chlamydií vyskytujícím se u ptáků, ale je přenosné i na lidi. Mnoho pacientů ale prý nemělo žádný kontakt s ptáky, stojí ve zprávě.

Psitakóza se svými příznaky podobá chřipce a může eskalovat až v zápal plic. Při včasné diagnóze na nemoc zabírají antibiotika a je léčitelná. Odborníci proto naléhají na úředníky, aby nebrali situaci na lehkou váhu, a to navzdory ujišťování, že "je nepravděpodobné, že bude představovat širší hrozbu", uvedl deník Daily Mail

Respektovaný odborník na infekční choroby profesor Paul Hunter z University of East Anglia řekl, že je "příliš brzy" na potvrzení, zda "je psitakóza jediným problémem". "Bylo by neobvyklé, ale ne neslýchané, aby dva různé patogeny způsobily současné propuknutí těžkého respiračního onemocnění," uvedl. 

Pandemie covidu se stále projevuje na české populaci, a to hlavně u dětí. Podívejte se, jak přesně: 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.