Ve Švýcarsku patrně udeřilo tornádo, padající jeřáb zabil 50letého muže

Bouře "bohužel způsobila smrt jedné osoby ve věku 50 let v důsledku pádu stavebního jeřábu", uvedla neuchatelská policie. "O 15 zraněných osob se postarala záchranná služba". Bouře přešla rychle, ale silný vítr způsobil značné škody, informuje agentura AFP s odkazem na informace serveru rfi.fr.

Poškodil, nebo zničil několik aut, strhával střechy domů a vyvracel stromy. Podle švýcarské národní meteorologické služby zasáhlo La Chaux-de-Fonds v pozdních ranních hodinách "pravděpodobné tornádo spojené s rychle se rozvíjející bouří podél Jury".

[chooze:article;value:514653]

"Nárazy větru o rychlosti 217 kilometrů za hodinu uvnitř tzv. bouřkové buňky zaznamenala naše stanice na letišti La Chaux-de-Fonds toto pondělí ráno, uvedla společnost MeteoSwiss na Twitteru s tím, že buňka při příchodu do regionu náhle zesílila.

Škody na střechách utrpěla obecní radnice včetně kostela a školy a asi dalších 15 domů. Na francouzské straně hranice bylo rovněž poničeno asi 30 domů, přičemž přesný rozsah škod zatím není znám.

https://twitter.com/AFP/status/1683517969660354575

V postiženém městě nyní probíhají záchranné a odklízecí práce a policie v Neuchatelu vyzvala obyvatele, aby dbali zvýšené opatrnosti. Varovala také, že kraj pravděpodobně zasáhnou další bouřky a vyzvala lidi, aby během silného větru nevycházeli ven.

"V současné době je předčasné určit definitivní příčinu značných škod, k nimž došlo v La Chaux-de-Fonds a Le Locle, protože informace je třeba dále shromažďovat a vyhodnocovat," uvedli na webu pracovníci MeteoSwiss.

Nejpravděpodobnější hypotézou podle nich je, že se jednalo buď o tornádo, nebo o úzce ohraničenou silnou bouři, která se vyvinula pod bouřkovou buňkou. Dva extrémní jevy, které způsobují náhlé a ničivé poryvy větru. V závislosti na tom, co odhalí další analýza, bude možné provést konečné posouzení.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.