Ve vědě můžeme hrát první ligu. Musíme ale změnit přemýšlení, myslí si Pavel

Podle Pavla mají mnoho společného inovátoři a příslušníci speciálních jednotek. Musí totiž také být kreativní a odvážní. 

Důležitý je podle něj pokrok ve vývoji umělé inteligence. "Čína se nechala jasně slyšet, že ten, kdo udělá první průlom v umělé inteligenci, ovládne svět," řekl Pavel. "Je v tom hodně pravdy," dodal.

"Budeme-li schopni překonat soupeření mezi sami sebou, budeme-li flexibilní, máme na to, abychom z hlediska vědy a techniky v budoucnu určovali tempo," myslí si.

[chooze:article;value:473307]

Musíme podle něj změnit přístup a začít využívat svůj potenciál, podporovat kreativitu a lidi, kteří mají odvahu. "Úkolů je hodně, ale máme na čem stavět," poznamenal prezident.

"Jsem přesvědčena, že musíme podporovat podnikavost," prohlásila ministryně pro vědu a výzkum Helena Langšádlová (TOP 09). Všechno podle ní začíná už ve škole. "Musíme být odmala podněcováni k tomu, abychom hledali nové cesty, byli inovativní. K tomu patří, že naše děti nesmí být trestány za chyby," dodala.

"Bez inovací založených na technologiích nelze uspět," zdůraznil Ladislav Pflimpfl ze společnosti PPF. Důležité jsou ale zdroje, které už existují a mohou se při inovacích využít.

[chooze:article;value:521253]

Součástí festivalu bude také projekt Učení je odvaha. Ten představí nové přístupy a možnosti vzdělávání dětí.

Prezentace se budou týkat například využití virtuální reality ve výuce, divadelních postupů v přibližování historických událostí školákům, nových přístupů v tělesné výchově, badatelského přístupu ve výuce přírodních věd, možnosti využití audiovizuálních materiálů ve výuce a možnosti vzdělávání přes umění.

"Promluví ostřílení matadorové a matadorky oboru i autoři a autorky připravovaných projektů, které nabízí nové přístupy a možnosti vzdělávání našich dětí. Hlavním snahou večera je ukázat, že odvaha k učení je potřeba ze všech stran – ze strany samotných vyučujících, ze strany veřejnosti, rodičů i institucí," lákají na akci pořadatelé.

"Otevřená a kreativní země se nemusí bát budoucnosti," prohlásil výkonný ředitel institutu ELAI Lukáš Sedláček.

Hlavním partnerem Týdne inovací je společnost PPF, pod kterou spadá i TV Nova. Ta je také hlavním mediálním partnerem akce.

Podívejte se na rozhovory z akce:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.