Ve věku 81 let zemřel pokladník Vatikánu kardinál George Pell

Pell se narodil 8. června 1941 v regionálním městě Ballarat v Austrálii a v římskokatolické církvi se vypracoval na pozici prefekta vatikánského ekonomického sekretariátu, která je mnohými považována za třetí nejvyšší funkci v církvi. Jen několik dní před svou smrtí se zúčastnil pohřbu papeže Benedikta XVI.

Podle CNN v této funkci působil v letech 2014 až 2019 a měl na starosti finanční reformy papeže Františka, které se z velké části zastavily, když byl odvolán zpět do Austrálie, aby čelil obviněním ze sexuálního zneužívání. 

[chooze:article;value:481983]

V roce 2018 byl odsouzen za zneužití dvou nezletilých sboristů v sakristii katedrály svatého Patrika v době, kdy byl v roce 1996 arcibiskupem v Melbourne. Vždy však trval na své nevině a po odpykání 13ti měsíců ve vězení, ho australský Nejvyšší soud v dubnu 2020 osvobodil. Pell obvinění důrazně popíral a při policejním výslechu v roce 2016 je odmítl jako "výplod fantazie".

https://twitter.com/CNN/status/1612957496662016002?cxt=HHwWhIC-pYSTsOIsAAAA

Vrchní soud tehdy ve svém dvoustránkovém shrnutí rozsudku uvedl, že porota "měla mít pochybnosti o vině stěžovatele" a nařídil, aby byl rozsudek zrušen.

"S hlubokým zármutkem mohu potvrdit, že dnes v časných ranních hodinách zemřel v Římě Jeho Eminence kardinál George Pell. Tato zpráva je pro nás všechny velkým šokem," citoval The Guardian facebookový příspěvek arcibiskupa ze Sydney Anthonyho  Fishera.

"Prosím, modlete se za odpočinek duše kardinála Pella, za útěchu a potěšení pro jeho rodinu a pro všechny, kteří ho měli rádi a v této chvíli truchlí," dodal Fisher.

Podle melbournského arcibiskupa Petera Comensoliho by kardinál Pell velmi významným a vlivným církevním představitelem v Austrálii i na mezinárodní úrovni, který byl hluboce oddaný křesťanskému učednictví.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.