Ve věku 94 let zemřel bývalý šéf severokorejské propagandy Kim Ki-nam

Vedením propagandy v Severní Koreji strávil Kim desítky let, uvedla stanice BBC. Kromě stranických záležitostí se věnoval budování kultu osobnosti kolem vládnoucí dynastie Kimů. Jihokorejská tisková agentura Yonhap ho přirovnala k šéfovi propagandy nacistického Německa Josephu Goebbelsovi, který byl všeobecně známý svou mantrou "často opakovaná lež se stává pravdou".

Jeho pohřbu se ve středu brzy ráno zúčastnil severokorejský vůdce Kim Čong-un, který vzdal hold "revolučnímu veteránovi, který zůstal bezmezně věrný" režimu, uvedla severokorejská agentura KCNA.

[chooze:article;value:552627]

Bývalý tajemník Ústředního výboru severokorejské vládnoucí Strany práce Kim Ki Nam, který není s vládnoucím patriarchátem v žádném pokrevním příbuzenském vztahu, byl v roce 1966 jmenován zástupcem ředitele pchjongjangského oddělení propagandy a agitace, kde úzce spolupracoval s Kim Čong-ilem, předchůdcem a otcem současného vůdce Kim Čong-una. Později se Kim Ki Nam dostal do čela tohoto oddělení.

https://twitter.com/BBCWorld/status/1788031610673037331

List Korea Herald uvedl, že Kim Ki-nam, který desítky let dohlížel na propagandistické operace v Severní Koreji, byl známý tím, že odstoupil z většiny oficiálních funkcí poté, co byl v říjnu 2017 vyloučen ze skupiny vrcholných představitelů předsedajících společně s vůdcem plenárním zasedáním strany.

V 70. letech byl pověřen vedením hlásné trouby státních novin Rodong Sinmun. Později vedl iniciativy, jejichž cílem bylo potvrdit roli Kim Ir-sena, všeobecně považovaného za otce zakladatele Severní Koreje a podpořit nástupnictví Kim Čong-ila ve vedení země, uvádla North Korea Leadership Watch, stránka věnovaná politické kultuře Pchjongjangu.

Koncem roku 2010 odešel do důchodu a svou roli předal Kim Čong-unově sestře Kim Jo-čong, ale i nadále se objevoval na veřejných akcích, což bylo známkou toho, že s režimem udržoval dobré vztahy.

Kim Čong-un vyzval k přípravám na válku. Severní Korea vypálila rakety (2/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.