Ve vládě to před volbami jiskří, přiznal Bartoš. Věří, že peníze navíc získá

V minulých krajských volbách si Piráti připsali dobrý výsledek a byli označováni za skokany voleb. Tehdy ale byla jejich situace výrazně jiná, stále byli protestní stranou. Dnes jsou součástí vlády. To se na výsledku letošních voleb projeví i podle jejich předsedy Ivana Bartoše.

"Já bych chtěl, nehledě na to, jak budou nakonec karty rozdány, aby Piráti mohli pokračovat v těch koalicích, ve kterých jsme teď," vyjádřil své přání. Konkrétnější výsledek, který by považoval za úspěch, ale říct nechtěl. Do poměru sil v krajích totiž podle něj může výrazně promluvit více menších stran, jako jsou Motoristé nebo KSČM.  

Rýpl si ale do krajů, kde jsou Piráti nyní v opozici. "Často jsou to kraje, které jsou zmítány korupčními kauzami, třeba Ústecký kraj. Jestli můžu něco za Piráty za 15 let v politice říct, tak vždycky jsme tu politiku dělali opravdově, pro lidi a bez korupce," tvrdí.

[chooze:article;value:572253]

Řeč přišla také na digitalizaci stavebního řízení. "Ten projekt je velmi obtížný a odložit to kvůli plánu národní obnovy nešlo. Toto čtvrtletí musel být ten systém spuštěn. Ten systém objektivně má potíže, je to jeden z největších digitalizačních systémů, a každý týden se jej snažíme dostat do kondice," přiznal. Situace se prý ale zlepšuje. 

Digitalizace jako celek pak podle něj probíhá dobře. "Aplikaci eDoklady používá 500 tisíc lidí, nově je začínají přijímat banky a operátoři. Portál občana narostl z 45 tisíc uživatelů na 1 300 000," vyjmenovával úspěchy.

[chooze:article;value:572403]

Promluvil také o vztazích ve vládě. "Ta vláda se snaží fungovat konsenzuálně. Někdy to zajiskří a před volbami to jiskří většinou více, ale ve finále jsme schopni i na úrovni té pětikoalice, kdy politiky těch stran jsou výrazně jiné, najít nějaké řešení," myslí si.

Další jednání o chybějících penězích pro jeho resort, a to například na podporu bydlení, očekává příští týden. "Já věřím, že se nám to nakonec podaří vyjednat takovým způsobem, že ty investice budou moci být realizovány," nechal se slyšet.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.