Ve vládní koalici to vře. Důvodem je zálohování PET lahví a plechovek

Nový zákon z pera ministerstva životního prostředí v současné podobě nemůže skousnout hnutí STAN nebo Piráti, ale ani část ODS a TOP 09. "Měl jsem možnost to řešit s kolegy z regionů a se senátory. Řada z nich není přesvědčena, že zálohování, tak jak je nastaveno, bude ekonomicky efektivní," řekl šéf Pirátů a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš.

Zákon počítá se čtyřkorunovou zálohou u PET lahví a plechovek, platit by měl začít od roku 2026. "Návrh zákona nebere v potaz stávající stav připravované evropské legislativy (nové nařízení o obalech a odpadech z obalů). Rovněž resort postrádá souhrnné porovnání nákladů a přínosů jednotlivých variant, které by odůvodnilo potřebu předložení tohoto návrhu," uvedlo ministerstvo průmyslu a obchodu.

Jenže to podle ministra životního prostředí není pravda a za nechutí dát zálohování zelenou jsou prý obchodní zájmy. "To nemá žádné dopady na veřejné finance. Legislativa týkající se zálohování je fakticky připravená, to znamená, bude v nejbližších týdnech předložená na jednání vlády," tvrdí šéf resortu Petr Hladík (KDU-ČSL).

[chooze:article;value:559728]

​V květnu přitom Hladík sliboval, že ho vládě předloží do poloviny července. Podle Pirátů se zálohováním hrozí, že obce a města přijdou o část příjmů. "Vlastně tím, že se třídí ten odpad, hradí celý ten systém sběru toho komunálního odpadu. Lokální ekonomiky, které počítaly a které jsou stavěné na třídění odpadu, plasty, které jsou nejhodnotnější z toho odpadu, vytváří tu ekonomickou komoditu," poznamenal Bartoš.

Kvůli lahvím a plechovkám to vře i v TOP 09 a ODS. "Máme ve svých řadách poslance, kteří to velmi podporují, a máme ve svých řadách poslance, kteří to nepovažují za správné. Tu debatu vedeme i s naším senátorským klubem," uvedl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). "Faktem je, že zálohování v řadě zemí funguje," nechal se slyšet ministr zdravotnictví za TOP 09 Vlastimil Válek.

Proti návrhu jsou i zástupci maloobchodu, s novým zákonem jim prý přibude práce. Lahve a plechovky mají povinně vybírat všechny obchody s plochou nad 50 čtverečních metrů, čerpací stanice i kurýři e-shopů. Aby bylo možné obaly přijímat v automatech, podobně jako lahve od piva, musí být nesešlápnuté.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.