Ve Vrběticích zabili dva Čechy Rusové, potvrdili kriminalisté

[chooze:gallery;value:35724]

​Podle zjištění NCOZ měla ruská vojenská rozvědka k dispozici jak prostředky ke způsobení výbuchů, tak i detailní informace o uskladněné munici. "Pachateli byli dle zjištění Národní centrály proti organizovanému zločinu příslušníci jednotky 29155 určené k provádění diverzních operací v zahraničí spadající pod 161. centrum přípravy specialistů zvláštního určení GRU," uvedla Bezpečnostní informační služba (BIS) s odkazem na zprávu NCOZ.

"NCOZ ve svém rozhodnutí konstatovala podíl ruské vojenské rozvědky na způsobení výbuchů a smrti českých státních příslušníků, včetně toho, že nejde o ojedinělou akci, ale o součást dlouhodobého diverzního působení ruské vojenské rozvědky na území Evropské unie a Ukrajiny," informovali vyšetřovatelé v tiskové zprávě.

[chooze:article;value:542316]

​"Výbuchy obou skladů ve Vrběticích provedli příslušníci ruské vojenské rozvědky, Hlavní správy generálního štábu Ozbrojených sil Ruské federace, známé pod zkratkou GRU, jejichž motivem bylo zabránit dodání zbraní a munice do oblastí, kde ruská armáda prováděla své operace," sdělili dále vyšetřovatelé.

“NCOZ odvedla špičkovou práci na velmi složitém případu a prokázala, že důstojníci ruské vojenské zpravodajské služby GRU provedli na našem území odporný útok, který stál životy dvou nevinných českých občanů a způsobil miliardové škody na majetku,” uvedl Michal Koudelka.

Pachatele policie nemůže obvinit, jelikož se nacházejí na území Ruska a tamější orgány odmítly spolupracovat. "Policie kvůli tomu nemůže získat další informace, které by umožňovaly zahájení trestního stíhání," informovala policie. Vyšetřovatelé případ odložili.

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) se při tiskové konferenci vyjádřil k výsledkům vyšetřování a poděkoval všem, kteří se na něm podíleli. Útok na Vrbětice označil za válečný zločin a akt terorismu. Ruská federace je podle něj "státem s teroristickým režimem, který je přímo zodpovědný za smrt českých občanů".

"Asi těžko můžeme očekávat, že stát s teroristickým režimem bude postupovat podle zásad mezinárodního práva a vydá své občany k výkonu spravedlnosti. Alespoň ne v dohledné době," prohlásil ministr.

"Případ je odložen jen proto, že Rusko odmítá spolupracovat. Je nepochybné, kdo a proč výbuchy ve Vrběticích způsobil a máme jasné důkazy o tom, že se jednalo o agenty ruské zpravodajské služby GRU," uvedl Rakušan.

Vrchní ředitel sekce právní a konzulární MZV ČR Martin Smolek připomněl, že útokem na Vrbětice Rusko porušilo řadu mezinárodních dohod včetně Charty OSN.

Vrbětice navštívil v dubnu prezident Petr Pavel. Podívejte se na reportáž TV Nova:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.