Ve výskytu rakoviny kůže patří Češi mezi nejhorší. Málo se chrání před sluncem

Teplé počasí vylákalo tisíce lidí na zahrádky, koupaliště nebo do přírody. Právě zvýšené vystavování se slunečním paprskům je jednou z hlavních příčin rakoviny kůže. Důležitá je proto ochrana.

"Chránit se můžeme ideálně vysokým faktorem opalovacího krému. My doporučujeme na obličej i na tělo nejméně 50,“ řekla pro TV Nova lékařka Kateřina Šédová.

Mazat opalovacím krémem by se měli i lidé ve městech, a to i když většinu dne pracují v kanceláři. To ale většina Čechů nedělá, jak ukázala anketa TV Nova v ulicích.

[chooze:article;value:458822]

"Když je hodně teplo, tak jo, ale spíš ne. Já se opaluju dobře," uvedla jedna z oslovených žen. "Ne, před sluncem se nechráním," dodal další respondent. Další to řeší tak, že když cítí, že se začíná opalovat, tak se schová ve stínu.

Ještě opatrnější by měli být lidé se světlejší pokožkou, lidé nad 50 let a děti. "Právě spálení v dětství je velkým rizikovým faktorem rakoviny kůže v dospělosti. Důležité je děti do 3 let nevystavovat slunečnímu záření," dodala Šédová.

[chooze:article;value:507613]

Lidé by se měli proto vyvarovat pobytu na přímém slunci, a to zejména mezi 11. až 15. hodinou, kdy je intenzita UV záření dvakrát vyšší než v jinou denní dobu. Pozor si dejte už v nadcházejících dnech.

"I přesto, že teploty nebudou moc vysoko, nejčastěji pod letní hranicí kolem 25 stupňů Celsia, tak UV index je v těchto dnech na vysokých hodnotách," upozornila meteoroložka Dagmar Honsová. Spálit se tak můžete už po 20 minutách na sluníčku.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.