Ve ztracené ponorce dochází vzduch. Pátrací týmy svádějí boj s časem

Boj o život, který sleduje celý svět. Pětice mužů se vydala v neděli do téměř čtyřkilometrové hloubky k vraku asi nejslavnější lodi světa. Necelé dvě hodiny poté, co ponorka začala klesat ke dnu Atlantiku, s ní mateřská loď ztratila kontakt.

"Po obdržení hovoru jsme se spojili s plavidlem Polární princ a zahájili jsme povrchové pátrání po ponorce. Zároveň jsme nad moře vyslali letoun C-130, abychom pátrali i ve vzduchu a měli tak vizuální i radarové údaje z místa," řekl John W. Maugner z americké pobřežní stráže.

Na místo už dorazila i speciální loď, která se běžně používá pro pokládání potrubí na mořské dno. Součástí její výbavy jsou i přístroje, které by ponorku mohly zachytit. Podle nejnovějších informací od americké pobřežní stráže se záchranná akce soustředí na čím dál tím větší hloubku, stroj se totiž s velkou pravděpodobností po ztrátě komunikace nedokázal vrátit zpátky na hladinu.

[chooze:article;value:509892]

​Ponorka je v provozu už pět let

Ponorka Titan je dlouhá necelých sedm metrů, potopit se může do hloubky čtyř tisíc metrů a pilot ji řídí ovladačem připomínajícím ty k herní konzoli. Firma na technologiích spolupracovala i s agenturou NASA nebo s Boeingem. "Můžou vám odejít trysky. Můžou vám odejít světla. Pořád ale budete v bezpečí," řekl o ponorce ředitel pořádající společnosti OceanGate Stockton Rush.

Pár zákazníků, kteří se už v minulosti na cestu za pět a půl milionu korun vydali, ale nesouhlasí. Bez kontaktu s řídícím střediskem, který zprostředkovávají satelity Starlink Elona Muska, stroj například nemá přístup k navigaci.

"Během expedice, které jsem se účastnil já, jsme se na dně ztratili na tři hodiny. Z čeho mám strach je, že i když ztratí kontakt a nevědí kde jsou, nezavolají hned o pomoc," řekl reportér americké stanice CBS David Pogue.

Firma OceanGate ponorku uvedla do pravidelného provozu před pěti lety. Po tradičním námořnickém křtu, který má přinést každému plavidlu šťastné a bezpečné cesty.

[chooze:article;value:490213]

V ponorce bylo pět lidí

Jedním z pohřešovaných ve ztracené ponorce je britský dobrodruh a miliardář Hamish Harding. 58letý předseda letecké společnosti Action Aviation je proslulý milovník adrenalinových výzev a dobrodružství. Pokořil hned tři světové rekordy, vyrazil na samé dno oceánu, do vesmíru i na jižní pól.

Pro Hamishe Hardinga je cesta k vraku Titaniku jen jednou z řady dobrodružných misí. "Jsem hrdý na to, že jsem se připojil k OceanGate Expeditions na jejich misi Titanik. Vzhledem k nejhorší zimě na Newfoundlandu za posledních 40 let bude pravděpodobně jedinou letošní misí k Titaniku," řekl.

V roce 2019 u příležitosti 50. výročí přistání mise Apollo 11 na Měsíci se Harding rozhodl pokořit rekord v nejrychlejším obletu planety. Oba póly přeletěl za 46 hodin a 40 minut.

[chooze:article;value:470684]

​V roce 2021 se pak Harding ponořil na 36 hodin do nejhlubší části Mariánského příkopu. Překonal hned dva rekordy najednou, když v hloubce bezmála 11 kilometrů urazil téměř pět kilometrů po mořském dně, a to za čtyři hodiny a 15 minut.

Světovými rekordy to ale zdaleka nekončí. Několikrát vyrazil na Antarktidu. Například se svým synem, který byl ve svých 12 letech nejmladším člověkem, který kdy dosáhl jižního pólu, nebo bývalým astronautem Buzzem Aldrinem, který byl ve svých 86 let naopak nejstarším. A se společností Blue Origin se podíval i do vesmíru.

Na palubě ztracené ponorky byl kromě Hardinga ještě prominentní pákistánský businessman Shahzada Dawood se svým synem, generální ředitel pořádající společnosti OceanGate Stockton Rush a také francouzský badatel a bývalý potápěč francouzského námořnictva Paul-Henry Nargeolet, který vrak Titaniku navštívil už v roce 1987, pouhé dva roky po jeho nalezení.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.