Vědce vystrašil objekt mířící k Zemi. Do vesmíru ho ale kdysi vyslali sami

Automatický systém, který ve vesmíru pátrá po asteroidech, jež by mohly být nebezpečné pro Zemi, vyslal začátkem prázdnin varovný signál, který měl celosvětovou komunitu připravit k možné obraně planety. Až tento týden o tom ale informovala Evropská vesmírná agentura (ESA).

"Objekt, jehož průměr byl odhadnut na 50 metrů, byl spatřen, jak se řítí k Zemi po dráze, která by jej zavedla nepříjemně blízko k Měsíci a naší planetě," popisuje ESA vyhodnocené riziko.

Nakonec se ale ukázalo, že zachycený objekt není asteroid, ale něco úplně jiného. Šlo totiž o kosmickou sondu Juice, kterou loni do vesmíru vypustila přímo ESA a která má za úkol průzkum ledových měsíců planety Jupiter. Systém ji vyhodnotil jako mnohem větší, než ve skutečnosti je, kvůli silným odleskům od solárních panelů. Jejich rozpětí je ale pouze 27 metrů.

[chooze:article;value:569037]

Sonda má ovšem skutečně začátkem příštího týdne kolem Země proletět. "Naštěstí odborníci potvrdili, že Juice pro naši planetu nepředstavuje žádné riziko," ujišťuje agentura na sociální síti X. Sonda tento průlet využije ke své cestě dále do vesmíru. 

I když se tak poplach nakonec ukázal jako planý, alespoň ukázal, že systém funguje. "Musíte vědět, co přijde, kdy to přijde a jak tvrdě nás to zasáhne," vysvětlil jeho důležitost pro web Mashable Eric Christensen, ředitel projektu Catalina Sky Survey, který se zabývá mapováním objektů v blízkosti Země. Žádný takový, který by představoval v dalších 100 letech nebezpečí, se ale zatím vědcům najít nepodařilo. 

Vesmírná krása. Čechy uchvátili Perseidy a polární záře:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.