Vědci bijí na poplach. Ptačí chřipka se šíří mezi savci, v Británii se nakazily lišky

Agentura pro zdraví zvířat a rostlin (APHA) ve Velké Británii otestovala 66 savců. Zjistila, že devět lišek a vyder mělo pozitivní test na ptačí chřipku typu H5N1. Podle odborníků šlo o mutaci viru. Ta by mohla vést k snadnějšímu přenosu mezi savci.

"Přepokládá se, že se zvířata živila mrtvými nebo nemocnými volně žijícími ptáky. A tímto způsobem se virem infikovala," píše portál The Telegraph.

[chooze:article;value:486313]

Experti se nyní obávají, že mutací by se mohli následně nakazit také lidé. Podle vědců je však riziko malé a ptačí chřipka i nadále zůstává primárně onemocněním ptáků. Situaci však bedlivě sledují a provádí nejrůznější testy.

"Virus je nyní na pochodu. Jsem si vědom veškerých rizik a není vyloučeno, že se ptačí chřipka stane pandemií podobně, jako tomu bylo u covidu-19," řekl BBC profesor Ian Brown z britské Agentury pro zdraví zvířat a rostlin.

Ve Španělsku propukla ptačí chřipka loni v říjnu na norkové farmě. Nemoc se rychle šířila a zvířata umírala po stovkách, pracovníci proto nechali utratit všech 51 986 norků na farmě. Už tehdy se tak prokázal přenos viru na savce a následné šíření mezi nimi. Více se dozvíte v tomto článku na TN.cz.

Státní veterinární správa (SVS) v Česku odhalila v letošním roce 13 ohnisek ptačí chřipky napříč republikou. To největší se potvrdilo na konci loňského prosince na Tachovsku, kde nákaza zasáhla velkochov. Tam bylo zhruba 750 tisíc nosnic.

[chooze:article;value:486775]

Veterináři pravidelně upozorňují, že přenos ptačí chřipky z nemocných ptáků na drobné savce, jako jsou například kočky nebo psi, nemohou vyloučit. Zatím však nebyl zaznamenán žádný případ přenosu nemoci z volně žijících ptáků na člověka.

V Evropské unii (EU) veterináři kvůli ptačí chřipce za poslední dva roky utratili přibližně 50 milionů kusů drůbeže. Odhalili celkem 3 000 ohnisek.

Ptačí chřipka se šíří dál. Nepomáhá ani vybíjení drůbeže:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.