Vědci hlásí mimořádně vzácný nález. Je z asteroidu, který vybuchl nad Německem

Meteorit, který v druhé půlce ledna dopadl nedaleko Berlína a jehož průlet atmosférou byl vidět i Praze, se začátkem února podařilo najít. Tedy alespoň jeho úlomky. Následná analýza jednoho z nich pak potvrdila, že jde o velmi vzácný kousek.

Podle webu Space.com šlo o takzvaný aubrit. Ty představují asi jen 1 % všech meteoritů. Nalézt se jich pak zatím podařilo pouze 11. Své jméno dostaly po městě Aubrés ve Francii, kde se našel ten vůbec první.

"Aubrity vypadají spíše jako našedlá žula a složené jsou hlavně z hořečnatých silikátů enstatitu a forsteritu," popisuje kámen Christopher Hamann z Přírodovědného muzea v Berlíně. Právě to analýzu kamene provedlo. "Vypadá úplně jinak než většina ostatních meteoritů. Aubrity je proto v terénu obtížné najít," dodává Hamann.

[chooze:article;value:538227]

"Pravděpodobně pocházejí z vnitřní strany pásu asteroidů mezi Marsem a Jupiterem. To je místo, kde je pravděpodobně spousta takových úlomků," dodává Peter Jenniskens z programu SETI, který se na pátrání po meteoritu také podílel.

Tyto meteority jsou také velmi staré. Pochází totiž z doby, kdy se teprve formovala Sluneční soustava. Jejich studium tak může vědcům hodně napovědět, pokud jde o vznik Země a dalších planet.

Aubrit z Německa byl teprve osmý meteorit, jehož dopad se podařilo vypočítat. Velkou roli přitom sehráli vědci z české akademie věd, kteří spočítali, jak dopad meteoritu ovlivní silný vítr v oblasti.

Úspěšný konec vesmírné mise. V Utahu přistála kapsle se vzorky z asteroidu (9/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.