Vědci jsou bezradní. Zachytili nečekaný a nevysvětlitelný signál z jiné galaxie

Při analyzování dat z Fermiho vesmírného teleskopu, který sleduje vesmírné gama záření, odhalili astronomové "neočekávaný a dosud nevysvětlený jev mimo naši galaxii". Informovala o tom americká NASA.

Podle kosmologa Alexandra Kashlinského vědci podivné záření objevili naprostou náhodou. "Našli jsme mnohem silnější signál, než jsme čekali, v jiné části oblohy, než na kterou jsme své pátrání zacílili," popsal okolnosti objevu.

Už v minulosti výzkumníci detekovali podobný zatím nevysvětlený signál přicházející z podobného směru a s téměř identickou silou, jako byl tento. Podle webu Business Insider jej v roce 2017 zachytila observatoř Pierra Augera v Argentině.

[chooze:article;value:473781]

Je proto možné, že spolu oba jevy souvisí. Podle astronomů by dokonce mohly mít stejný zdroj. Další zkoumání jevu by podle odborníků mohlo poskytnout pohled na fyzikální procesy probíhající ve velmi raném vesmíru, v době, kdy byl starý méně než biliontina sekundy.

Záření gama je velmi silné, ale pro člověka neviditelné elektromagnetické záření. Vzniká většinou při uvolnění obřího množství energie, jako je zánik hvězdy nebo výbuch jaderné bomby. Družice Fermi jeho zdroje ve vesmíru zkoumá od roku 2008.

USA započaly tajnou výzkumnou misi. Pomohla jim společnost Elona Muska (12/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.