Vědci možná rozluštili záhadu stavby pyramid. K přepravě kvádrů sloužilo rameno Nilu

Studie uvádí, že 64 kilometrů dlouhé říční rameno, které bylo po tisíciletí ukryto pod nánosy písku a zemědělské půdy, vedlo mimo jiné kolem pyramidového komplexu v Gíze. Podle deníku The Guardian by existence tohoto toku vysvětlovala, proč byly více než tři desítky pyramid, jejichž stáří se odhaduje na 3 700 až 4 700 let, postaveny v řetězci podél dnes nehostinného pouštního pásu v údolí Nilu.

V pásu pyramid rozprostírajících se poblíž starověkého egyptského města Memfidy se nachází Velká pyramida v Gíze, která je jedinou dochovanou stavbu ze sedmi divů světa, včetně Rachefovy, Cheopsovy a Menkaureovy pyramidy. Archeologové se dlouho domnívali, že staří Egypťané museli k přemisťování obřích kvádrů využívat nedalekou vodní cestu.

[chooze:article;value:510379]

"Nikdo si však nebyl jistý polohou, tvarem, velikostí ani blízkostí této vodní cesty k místu, kde se pyramidy skutečně nacházely," uvedl hlavní autor studie Eman Ghoneim z Univerzity Severní Karolíny ve Wilmingtonu v USA. Mezinárodní tým vědců použil ke zmapování říčního ramene, které nazval Ahramat (arabský výraz pro pyramidy), radarové satelitní snímkování.

Moderní metoda vědcům poskytla jedinečnou příležitost proniknout pod písečný povrch a vytvořit snímky skrytých útvarů včetně zanesených koryt řek a starověkých staveb. Průzkumy v terénu a jádra sedimentů z této lokality potvrdily přítomnost řeky, uvádí studie publikovaná ve čtvrtek v časopise Communications Earth & Environment.

"I když bylo provedeno mnoho snah o rekonstrukci raných nilských vodních toků, byly z velké části omezeny na sběry vzorků půdy z malých lokalit, což vedlo k mapování pouze fragmentovaných úseků starověkých systémů nilských koryt," cituje stanice CNN Emana Ghoneima. "Toto je první studie, která poskytuje první mapu dávno ztraceného starověkého ramene řeky Nil," dodal Ghoneim.

[chooze:article;value:552432]

​Podle jeho slov byla starověká vodní cesta široká asi půl kilometru a dosahovala hloubky nejméně 25 metrů. "Značná velikost a její blízkost k 31 pyramidám ve studované oblasti naznačuje, že se jednalo o funkční vodní cestu velkého významu," uvedl Ghoneim. Řeka podle něj hrála klíčovou roli při přepravě obrovského množství stavebního materiálu a dělníků, které staří Egypťané potřebovali pro stavbu pyramid.

Podle spoluautorky studie Suzanne Onstineové z Memphiské univerzity bylo mnohem snazší těžký materiál, jehož většina z jihu, splavit po řece, než přepravovat po souši. "Tok vody a její objem se v průběhu času měnily, takže králové čtvrté dynastie se museli rozhodovat jinak než králové dvanácté dynastie," uvedla Onstineová. Řeka také může naznačovat, proč byly pyramidy postaveny na různých místech.

V Kostnici Sedlec kvůli rekonstrukci rozebírali pyramidy z desítek tisíc kostí (9/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.