Vědci našli planetu podobnou Zemi. Mohl by na ní být život

Sny o nalezení druhé planety, na které by mohl vzniknout život, se možná staly realitou. Vědcům z německého Astronomického institutu Maxe Plancka (MPIA) se podařilo objevit ve vesmíru planetu, která by mohla splňovat podmínky pro vznik života podobně jako na Zemi.

Tým astronomů objevil novou planetu poblíž hvězdy Wolf 1069, vzdálené zhruba 31 světelných let od Země. Nová planeta dostala i své jméno. Kdo by ale čekal noblesní jméno, jaké dostávají nebeská tělesa ve Sluneční soustavě, byl by na omylu. Astronomové ji podle její hvězdy pojmenovali Wolf 1069 b.

[chooze:article;value:458658]

Nová planeta splnila přísné požadavky pro podmínky vzniku života. Má správnou velikost i vzdálenost od své hvězdy. Takovéto planety jsou velmi vzácné. Podle MPIA nalezli astronomové celkem 5 000 exoplanet, ale jen 1,5 procenta z nich bylo menších než dvojnásobek Země. A z nich asi deset bylo ve správné vzdálenosti od hvězdy, kde by si dokázaly udržet kapalnou vodu.

Oproti Zemi má ale planeta o poznání kratší rok. "Když jsme analyzovali data z Wolf 1069, objevili jsme čistý, nízkoamplitudní signál, který se zdá být planetou velikosti zhruba planety Země. Svou hvězdu oběhne za 15,6 dne ve zhruba patnáctninové vzdálenosti mezi Zemí a Sluncem," sdělila astronomka Diana Kossakowska, která vedla tým.

I když je nová planeta o poznání blíž hvězdě než Země Slunci, neznamená to, že byste se na jejím povrchu uškvařili. Hvězda Wolf 1069 je totiž takzvaným červeným trpaslíkem, který je o poznání slabší a ne tak jasný, jako je naše Slunce. Na planetě Wolf 1069 b byste si tedy rudé slunce mohli užívat celý den, a ne pouze při jeho západu.

[chooze:article;value:487482]

Jenže tyto parametry stále nejsou dostatečné k tomu, aby šlo planetu označit za obyvatelnou. Potřebuje totiž také silnou atmosféru, aby dokázala udržet stabilní průměrnou teplotu. Zároveň by také chránila před radiací nebo dopadem těles z vesmíru. Pro vznik života je klíčová.

Astronomové jsou proto s optimismem opatrní. Není totiž jasné, jestli Wolf 1069 b vůbec nějakou atmosféru má. A ani její přítomnost by nebyla jistým ukazatelem obyvatelnosti. Červení trpaslíci jsou totiž typičtí svou velkou hvězdnou aktivitou, při které můžou ohrozit případné atmosféry planet ve své blízkosti. Něco podobného se stalo v minulosti Marsu, který Slunce připravilo o atmosféru silným slunečním větrem.

Nově objevená planeta je ale zajímavá ještě z jednoho důvodu. Na rozdíl od Země, která se na své pouti vesmírem otáčí, je Wolf 1069 b navěky otočená jednou stranou ke své hvězdě. Podobně jako náš Měsíc se tak dělí na přivrácenou a odvrácenou stranu. Na jedné z nich panuje věčný den, zatímco ta druhá je navždy v temnotě.

Webbův teleskop je ve vesmíru už rok. Na Zemi poslal fascinující snímky kosmu (2022/12):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.