Vědci našli recept na štěstí. Stačí prý sedm malých kroků

Klíčovým způsobem, jak dosáhnout šťastného života, jsou podle vědců každodenní malé okamžiky neboli mikročiny, uvedl web HuffPost. Jde o "cvičení, činnosti nebo praktiky, u kterých bylo prokázáno, že vedou ke zlepšení dovednosti, která je zásadní pro prožívání větší radosti ze života nebo jen k posunu proporce zkušeností, které by člověk mohl mít v daný den", řekla vědkyně Emiliana R. Simonová-Thomasová z projektu The BIG JOY.

1) Buďte ohromeni co nejdéle

Jedním z hlavních druhů mikročinů radosti je být ohromen. "Tak se cítíme, když jsme v přítomnosti něčeho obrovského a mimořádného, co zpochybňuje naše všední, každodenní probíhající myšlenky," řekla expertka. To může zahrnovat pobyt v přírodě, nerušený výhled na oceán nebo zvlněné kopce. V takové chvíli bychom měli zůstat co nejdéle a pořádně si ji vychutnat.

2) Radujte se z radosti někoho jiného

Dalším mikroaktem radosti může být poslouchat, co dělá šťastné lidi kolem vás. Měli byste se ostatních ptát a zjišťovat od nich, co jim nejvíce dělá radost a na co jsou hrdí. Sdílení pozitivních zážitků totiž pomůže i vám.

3) Pište si seznam vděčnosti

"Je spousta věcí, které přitahují naši pozornost k negativním věcem, a na světě je spousta negativních věcí a měli bychom jim věnovat pozornost. Je ale dobré ujistit se, že je to vyvážené tím, že si uděláme čas na vděčnost za věci, které jdou dobře," popsal vědec Tim Bono. 

[chooze:article;value:539196]

​Je proto dobré si čas od času napsat seznam věcí, za které jsme vděční a dělají nám radost. V opačném případě je totiž snadné uváznout v koloběhu špatných zpráv. 

4) Zapojte se do náhodných skutků laskavosti

Výzkumy potvrdily, že náhodné laskavé skutky cizím lidem přinesou radost nejen jim, ale i vám. Je dobré si například určit jeden den, kdy někoho potěším. Například přinesu do práce bábovku, daruji věc, kterou nepotřebuji, nebo pomůžu sousedovi na zahradě.

5) Věnujte čas sebereflexi

Je dobré se čas od času zamyslet, jak bychom někomu sami mohli pomoci. Podle vědců máme často pocit, že nemůžeme udělat nic, abychom pomohli ostatním, nebo že nejsme užiteční. Pokud ale nad věcí popřemýšlíme, tak často můžeme na něco přijít.

6) Přemýšlejte o svých hodnotách

Vědci upozorňují, že je důležité přemýšlet o svých hodnotách. Ty můžou být pro každého jiné, pro někoho jde například o čas s rodinou, náboženství nebo péči o zvířata. Pokud do této oblasti začnete vkládat energii, tak vás to bude zároveň naplňovat. 

7) Upřednostněte čas s dalšími lidmi

Vědci radí investovat svůj čas do dalších lidí. Místo dlouhých večerů v práci je dobré vyrazit ven a s někým se seznámit. Sociální kontakty se totiž můžou v budoucnu hodit.

Vědci zjistili, v jakém věku jsou lidé nejšťastnější. Nejhůř jsou na tom třicátníci (8/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.