Vědci našli řešení jednoho z největších zabijáků Čechů. Změňte jídelníček, radí

V Česku je každoročně diagnostikováno asi 7 700 lidí se zhoubným nádorem tlustého střeva, vyplývá z dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky. Může za to i nadměrná konzumace červeného masa. Studie zveřejněná v časopisu European Journal of Nutrition ukazuje na možné řešení.

Červené maso, tedy vepřové, hovězí, skopové, telecí a jehněčí, byste podle vědců měli nahradit veganskou náhražkou. Pro účely studie použili produkt společnosti Quorn. Ten se vyrábí z takzvaného mykoproteinu, který obsahuje velké množství bílkovin, jež z masa lidské tělo potřebuje získat, upozornil web Daily Mirror. Fungovat by ale měly také podobné výrobky jiných značek, které najdete i v Česku.

[chooze:article;value:491301]

"Naše zjištění naznačují, že tento zdroj bílkovin s vysokým obsahem vlákniny představuje vhodnou alternativu k masu z hlediska zdraví střev a mohl by přispět ke snížení dlouhodobého rizika rakoviny střev," oznámil šéf výzkumu Daniel Commane.

Studie se zúčastnilo 20 mužů ve věku od 18 do 50 let. Ti prošli nejdříve takzvanou masovou fází. Při té každý den po dva týdny jedli 240 gramů červeného masa a pochutnávali si na šunce, hovězích steacích či vepřových klobáskách.

Po čtyřech týdnech volna přišla mykoproteinová fáze. Jedli tedy dva týdny každý den stejné množství této náhražky. 

Nakonec byla na řadě analýza vzorků stolice a moči. Ta zjistila, že po mykoproteinové fázi se u mužů snížilo množství takzvaných genotoxinů, které způsobují rakovinu. Při masové se naopak jejich počet v těle zvýšil.

[chooze:article;value:486790]

Ve střevech se také při jedení náhražek zvýšil podíl bakterií, které pomáhají proti vzniku nádorů. Podle vědců budou potřeba další studie, tyto výsledky ale jasně ukazují, že změna jídelníčku funguje.

Náhražky by mohly pomoct i v Česku. To totiž patří ve výskytu rakoviny tlustého střeva k jedněm z nejhorších zemí na světě. Ročně s ní umírají tisíce lidí. Typický pacient má sice 65 až 74 let, skoro 18 procent nemocných je ale mladších 60 let. 

To, že hlavní příčinou tohoto typu rakoviny je nadměrné jedení červeného masa, vědí vědci už delší dobu a dokazují to i data. Proto jej velké množství lékařů radí ze svého jídelníčku vyřadit, poznamenal web News-medical.Net.

Průlom v léčbě rakoviny? Pacientům by mohlo pomoci světlo, tvrdí vědci:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.