Vědci našli v lidském srdci plast. Způsobuje infarkty i rakoviny

Svět ho miloval, je ohebný, odolný a málo váží. Jenže, jak se říká, byl sice dobrý sluha, ale teď je zlý pán. Plasty jsou v přírodě, oceánech, balíme do nich jídlo a nápoje, recyklované je nosíme na sobě. Teď už jsou podle lékařů běžnou součástí lidského těla.

"Malé částice plastů se lidem už dostaly i do krve a usadily se v cévách, my jsme je poté po dobu tří let sledovali a překvapivě často je postihl infarkt a mrtvice," upozornil lékař Mat Willis.

[chooze:article;value:528042]

Výzkumníci dokonce přišli na to, že myším se vlivem částeček plastů změnilo chování, byly neklidné a dokola narážely do klece. Lékaři vidí souvislost i se vznikem rakoviny.

"To, že by to mohlo způsobovat až rakovinu, není překvapivé, protože se z řady studií ví, že mikroplasty způsobují v buňkách takzvaný oxidativní stres, ten až v extrémním případě může vést k čemukoli," varoval toxikolog a environmentální chemik Tomáš Cajthaml.

Ostravští vědci nedávno jako první na světě objevili mikroplasty i v plodové vodě a placentě. Vyskytly se u devíti z deseti těhotných žen.

[chooze:article;value:473323]

"Ten hlavní materiál, který se našel, byl polyethylen s tím, že polyethylen je strašně běžný materiál a jeden z nejrozšířenějších plastů," vysvětlil vědec Jan Halfar.

"Existují různé experimentální výzkumy a ví se, že třeba u myší v laboratoři přítomnost mikrosplastů vedla k poruše funkce placenty," sdělil gynekolog Ondřej Šimetka.

Podle lékařů částečky, které něco váží, tedy mikroplasty, z nás občas vyjdou, s nanoplasty si ale lidské tělo poradit neumí.

Reportáž o tom, kde všude se dají najít mikroplasty (20/4/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.