Vědci objevili nejtěžšího živočicha všech dob. Vážil jako pět tisíc lidí dohromady

[chooze:gallery;value:32685]

​Vědci v peruánském údolí Ica objevili torzo kostry vyhynulého tvora Peruceta. Jeho délku odhadují na 17 až 20 metrů. Podle studie, kterou publikoval časopis Nature, bylo tak zvíře kratší než plejtvák obrovský. Svou váhou ho ale výrazně převyšoval.

Mezitím, co plejtvák obrovský dosahuje hmotnosti až 150 tun, Perucetus vážil více než dvojnásobek. "Při odhadované tělesné hmotnosti 85 až 340 tun je váha dnes již vyhynulého tvora zvaného Perucetus colossus stejná nebo větší než u plejtváka obrovského, který byl až dosud považován za zvíře s největší tělesnou hmotností," uvedl podle CNN autor studie Giovanni Bianucci.

Obří podvodní monstrum tak mohlo vážit více než 30 afrických slonů nebo pět tisíc lidí. Kvůli gigantickému tělu byl ale zřejmě velmi pomalým plavcem. "Jeho tělo je tvořeno extrémně hustými a kompaktními kostmi. Tento druh ztluštění kostní tkáně zvaný osteoskleróza, který Perucetus sdílí se sirénami, nenajdeme u žádného žijícího kytovce," dodal.

[chooze:article;value:515218]

​Nalezená část kostry obsahovala 13 obratlů, kyčelní kost a čtyři žebra. Ačkoliv tak autoři studie neměli k dispozici lebku ani zuby zvířete, předpokládají, že se živilo u dna moře. Aktuálně pracují se třemi verzemi.

Podle Bianucciho se mohl živit rostlinami. Druhou variantou je, že jeho stravou byli drobní korýši na mořském dně. Podle třetí teorie pak mohl být mrchožroutem obratlovců. Právě kvůli kolosální hmotnosti tak vědci vylučují možnost, že by pradávné zvíře bylo aktivním dravcem.

[chooze:article;value:515424]

​Gigantický Perucetus colossus žil přibližně před 39 miliony let. Nalezený exemplář podle vědců zřejmě dosáhl pohlavní dospělosti, ale vzhledem k nesrostlým koncům obratlů mohl stále růst.

Název získal spojením slov Peru, tedy území, kde byla kostra nalezena, a cetus, což je latinský výraz pro velrybu. Druhové jméno colossus pak znamená velký.

"Určitě budeme pokračovat v prozkoumávání pouště Ica, abychom našli další fosilie, které nám umožní zjistit ještě více podrobností o mimořádné evoluční historii kytovců," uzavřel Bianucci.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.