Vědci objevili nové využití známého léku. Může zpomalit stárnutí

Zázračným lékem, který má podle vědců potenciál zpomalit stárnutí a zlepšit zdraví, se jmenuje rilmenidin a je primárně určen na léčbu vysokého tlaku. Zjistili to výzkumníci, kteří svou studii publikovali v odborném časopise Aging Cell.

Účinky léku se konkrétně projevily během pokusech na červech, konkrétně háďátkách obecných (Caenorhabditis elegans). "Poprvé jsme byli schopni ukázat na zvířatech, že rilmenidin může prodloužit život," řekl molekulární biogerontolog João Pedro Magalhães z University of Birmingham, který se na studii podílel. "Teď jsme celí žhaví na další výzkum, v němž budeme zjišťovat, zda by rilmenidin mohl mít i jiné klinické využití než jen léčbu hypertenze," dodal expert.

V rámci výzkumu vědci zjistili, že když léčili zvířata rilmenidinem, tak žila déle a celkově byla zdravější. Výsledky zdravotních testů poukázaly na to, že lék měl stejný účinek jako například omezení kalorií. 

[chooze:article;value:552915]

​Nízkokalorické diety se přitom těžko dodržují a mají řadu vedlejších účinků, jako je řídnutí vlasů, závratě a lámavost kostí. Tomu všemu by se lidé díky novému léku mohli vyhnout. Rilmenidin lze navíc užívat perorálně, je již běžně předepisován a jeho vedlejší účinky jsou vzácné a relativně mírné, upozorňuje web ScienceAlert.

"S globálním stárnutím populace jsou výhody oddálení stárnutí, i když by byly jen nepatrné, obrovské," řekl Magalhães.

Lidé si zapomínají vyzvednout přeplatky za léky. Nový zákon to má změnit (4/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.