Vědci objevili rekordní kráter po dopadu meteoritu. Je větší než Česko

Zajímavé výsledky přinesl geofyzikální výzkum v jihovýchodní Austrálii. Hluboko pod povrchem Nového Jižního Walesu se tam skrývá pravděpodobně největší kráter, který kdy na zemi zanechal meteorit.

Výzkumníci z University of New South Wales objevený kráter pojmenovali Deniliquinský útvar. Jeho přítomnost pod povrchem budou muset vědci ještě ověřit pomocí průzkumných vrtů. Vzhledem k erozi a předpokládanému stáří kráteru tak nepůjde o snadný úkol.

[chooze:article;value:517244]

Pokud se však teorie vědeckého týmu potvrdí, pak je Denilquinský útvar kráterem o průměru zhruba 520 kilometrů. To je o přibližně 30 kilometrů víc, než jaká je vzdálenost mezi nejzápadnějším a nejvýchodnějším místem České republiky. Šlo by s přehledem o nový rekord.

Doposud největší objevený kráter se nachází v Jihoafrické republice. Kráter Vredefort leží jen několik desítek kilometrů jihozápadně od metropole Johannesburg. S průměrem přibližně 300 kilometrů je na rozdíl od Denilquinského útvaru dobře viditelný i při pohledu z vesmíru.

Australský kráter je navíc příslibem objasnění velké paleontologické záhady. Tou je masivní vymírání druhů na konci období ordoviku, které skončilo někdy před 445 miliony let. Vymřelo při něm asi 85 procent všech forem života, které tehdy na zemi existovaly. Podobně jako pád meteoritu před 65 miliony lety způsobil vymírání dinosaurů, je možné, že gigantický meteorit, který po sobě zanechal rekordní kráter, zapříčinil i toto vymírání.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.