Vědci objevili superúčinná antibiotika. Mohou zachránit desetitisíce lidí ročně

Nový objev další třídy antibiotik by podle vědců mohl znamenat důležitý krok k boji s takzvanou antibiotickou rezistencí. Nová kategorie sloučenin by měl být schopná zabíjet odolné bakterie, kvůli nimž přestává být část antibiotik v lidském těle účinná, píší vědci v nové studii publikované v časopisu Nature.

"Důležité porozumění problému jsme získali tak, že jsme mohli vidět, jak se vybrané počítačové modely naučily předpovídat, že z určitých molekul půjde vytvořit dobrá a účinná antibiotika," uvedl pro web Euronews vedoucí výzkumník James Collins z amerického Massachutského technologického institutu (MIT).

Právě umělá inteligence a takzvané modely hlubokého učení podle nich bez dalších nutných úprav budou do budoucna umět kombinovat faktory pro vývoj dalších léků.

[chooze:article;value:509628]

​V provedeném výzkumu se ​21 amerických vědců soustředilo na meticilin-rezistentního zlatého stafylokoka (MRSA), na nějž neplatí ani antibiotika jako penicilin nebo cefalosporin. Infekce s ním spojené souvisí třeba s kožními nemocemi, ale i s potenciálně nebezpečnými chorobami způsobující zápal plic nebo infekce krevního řečiště. V zemích Evropské Unie ročně tato bakterie způsobí až 150 000 nemocí, píše Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí. 

Celkem tři modely hlubokého učení analyzovaly zhruba dvanáct milionů dostupných antibiotických sloučenin, které řadily do pěti různých tříd a pak je kombinovaly v závislosti na tom, jak budou reagovat při styku s MRSA.

"Náš podstatně rozšířený přístup k rozvoji hlubokého učení nám umožnil předpovědět tuto novou strukturní třídu antibiotik a umožnil zjistit, že není toxická pro lidské buňky," doplnil jeden z výzkumníků Felix Wong. 

Antibiotika často nezabírají. Předepisují se, i když to není potřeba, míní lékař (7/2023): 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.