Vědci objevili tisíce přehlížených asteroidů. Některé jen těsně minou Zemi

Přes 27 tisíc nových objektů ve Sluneční soustavě objevili američtí vědci z organizace Asteroid Institute a Washingtonské univerzity. To je více, než se dosud podařilo najít s využitím všech dalekohledů světa, píše deník The New York Times.

Místo klasických pozorovacích metod použili pode portálu New York Post nový algoritmus pojmenovaný THOR. Ten analyzuje již dříve pořízené fotografie vesmíru a přes data z nich získaná následně vypočítá pozice dosud neobjevených planetek.

Většina z nich se nachází v pásu asteroidů mezi Marsem a Jupiterem. Asi sto se jich ale řadí mezi takzvané blízkozemní asteroidy, které se přibližují k oběžné dráze Země. Žádný z nich by ale pro naši planetu neměl v dohledné době představovat nebezpečí.

[chooze:article;value:552120]

"Znamená to velkou změnu v tom, jak bude do budoucna astronomický výzkum probíhat, myslí si bývalý astronaut a výkonný ředitel Asteroid Institute Ed Lu. "Je za tím spousta skvělé vědy," dodal.

Tento i navazující programy můžou výrazně pomoci s mapováním planetek, které by potenciálně mohly ohrozit Zemi. Doposud bylo totiž hledání asteroidů poměrně složité. Celý proces byl postavený na fotografování jedné části oblohy v průběhu času a následném hledání rozdílů.

[chooze:article;value:550717]

Počítače si s tímto problémem ale snadno poradí. Navíc umí propojit fotografie z různých pozorování a tak počet nalezených asteroidů ještě více rozšířit. "Nedokážu vypočíst, co všechno nám můžou přinést data, která jsou již shromážděna. Pokud by byla analyzována správným algoritmem, mohla by vést k ještě větším výsledkům," myslí si Massimo Mascaro, technický ředitel společnosti Google Cloud, která se postarala o počítače potřebné pro výpočet.

Astronomové věří, že se jim s pomocí této metody podaří postupně najít 80 až 90 procent blízkozemních asteroidů, které mají průměr větší než 140 metrů a můžou tak znamenat pro Zemi nebezpečí. Právě zmapování 90 % těchto těles americkým odborníkům už před skoro 20 lety dal za úkol i americký Kongres.

Návrat čínských astronautů. Po půl roce ve vesmíru je odnesli na nosítkách:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.