Vědci odhalili další následek covidu-19. Projevit se může i po několika měsících

Covidu-19 se zřejmě jen tak nezbavíme. Vědci totiž odhalili další dlouhodobý dopad, který onemocnění může vyvolat. Nová studie naznačuje, že covid-19 může zapříčinit vysoký krevní tlak. Šance, že se u pacientů po prodělání infekce rozvine hypertenze, je prý dvojnásobná. 

Vědci výzkum provedli na 45 tisících pacientů s covidem-19 nebo s chřipkou, kteří se v letech 2020 až 2022 léčili v nemocnici v americkém Bronxu. Ukázalo se, že se vysoký krevní tlak rozvinul po šesti měsících u 21 procent lidí hospitalizovaných s covidem a u 11 procent těch, kteří covidem onemocněli, ale nebyli hospitalizováni.

Oproti tomu lidí, kteří se léčili s chřipkou a vyšší krevní tlak se u nich také rozvinul, je výrazně méně. Hospitalizovaných, u kterých se projevila po šesti měsících hypertenze, bylo 16 procent a nemocných s chřipkou, kteří nemuseli být hospitalizováni a vysoký krevní tlak se u nich později také objevil, byla čtyři procenta. 

[chooze:article;value:518161]

"Vzhledem k vysokému počtu lidí postižených covidem-19 ve srovnání s chřipkou jsou tyto statistiky alarmující. Naznačují, že u mnohem více pacientů se v budoucnu pravděpodobně rozvine vysoký krevní tlak. To může představovat velkou zátěž pro veřejné zdravotnictví," okomentoval Tim Duong, autor studie a profesor radiologie na americké Albert Einstein College of Medicine.

​Vědci si ale nejsou jistí, jak může virus vysoký krevní tlak vyvolávat. Domnívají se, že jednou z možností je to, že koronavirus infikuje srdeční buňky a narušuje regulaci krevního tlaku. Dále se tak chtějí soustředit na to, jaké dopady může mít na zdraví srdce.

"Tato zjištění by mohla zvýšit povědomí o screeningu rizikových pacientů na hypertenzi," řekl Duong. Takovým pacientům by totiž mohla pomoct včasná diagnóza nemocí, které souvisí s vysokým tlakem. Ten totiž může vést ke zvýšení rizika srdečních onemocnění i mrtvice.  

[chooze:article;value:516433]

​Nejde ale o první dopad covidu-19, který vědci odhalili. Studie vědců americké zdravotní pojišťovny Elevance Health ukázala, že pacienti jsou ještě měsíc po vyléčení z onemocnění vystaveni vyššímu riziku úmrtí, a to kvůli kardiovaskulárním problémům.

Jiná studie zase tvrdí, že covid-19 může způsobit problémy s krátkodobou pamětí. Díky internetovým kvízům v kombinaci s anonymními dotazníky vědci zjistili, že pacienti po prodělání covidu-19 mají mnohem větší problémy s krátkodobou pamětí než ti, kteří se infekcí nenakazili.

A dlouhodobý vliv měla i různá opatření. Japonská studie tvrdí, že omezení dětských aktivit poškodilo schopnost dětí stát rovně. Děti totiž trávily více času doma a jejich zábavou byly často moderní technologie.

Češi věřili falešným zprávám. Odradily od očkování proti covidu, tvrdí výzkum:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.