Vědci odhalili další vážný následek covidu. Postihuje lidský mozek

Podle nové studie zveřejněné vědci z americké Harvardovy univerzity v časopise Nature Aging zestárly mozky pacientů, kteří prodělali covid-19 s těžkými příznaky, i o desítky let. Studii vědci prováděli na mozcích zemřelých pacientů, z nichž někteří prodělali covid. Využili přitom také data z jiné studie, která u lidí před smrtí zjišťovala kvalitu funkcí jejich mozku.

"Porovnali jsme čelní lalok desíti mladých (pod 38 let) a desítky postarších (nad 71 let) lidí prostřednictvím analýzy jejich RNA. Našli jsme až podivuhodné podobnosti v tom, které geny byly velmi aktivní, či naopak méně aktivní," tvrdí tým vědců.

[chooze:article;value:478239]

Právě čelní lalok je důležitý pro kognitivní funkce, tedy například paměť nebo řeč. V této oblasti vědci zjistili poškození buněk, zhoršení proudění krve a další symptomy spojené právě se stárnutím. Stav mozku byl podobný jako u lidí, kteří před smrtí měli problémy s pamětí, poznáváním, rozhodováním nebo orientací.

Zhoršení funkcí mozku po prodělání covidu naznačovaly i předchozí studie. Nyní ale vědci tuší, jak a proč k tomu dochází. Nejspíš za to může látka interferon a jí příbuzná látka TNF, které lidské tělo přirozeně vylučuje. Ty sice posilují imunitu, můžou ale způsobit právě horší funkci čelního laloku.

Čína zmírňuje proticovidová opatření. Restrikce byly příliš přísné:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.