Vědci odhalili děsivý dopad covidu. Lidé umírali, virus ale často nebyl příčinou

Američtí vědci z Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) odhalili další z dopadů covidu, který má mít na svědomí výrazný nárůst úmrtí na kardiovaskulární onemocnění. V posledních deseti letech přitom v USA počet úmrtí způsobených touto zdravotní komplikací klesal.

"Byli jsme znepokojeni důkazy o tom, ze statistiky chronických chorob se během prvních dvou let pandemie zhoršily. Naneštěstí to byly případy srdečních nemocí a mrtvice, které se před pandemií zlepšovaly," řekla Rebecca Woodruffová z CDC.

[chooze:article;value:536300]

​Studie citovaná deníkem Health Day ukázala, že se v letech 2020 až 2022 zvýšil počet případů úmrtí na kardiovaskulární nemoci zhruba o 9,3 procenta. K takovému číslu došli vědci poté, co analyzovali informace o více než 10 milionech zemřelých ve věku 35 a více let, k jejichž úmrtí došlo právě v rozmezí let 2020 a 2022.

Podle Woodruffové k nárůstu došlo proto, že lidé během pandemie byli izolovaní, zanedbávali prevenci a měli omezený přístup ke zdravotní péči. Na vině by ale mohlo být i to, že pro mnohé bylo náročnější dobře spát, správně jíst a udržovat aktivní životní styl.

Covid se v populaci dál šíří. Měli bychom být opatrní, varuje virolog:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.