Vědci odhalili nejšťastnější fázi života. Někteří ji mají ještě před sebou

Říká se to o vysokoškolském životě, o životě před třicítkou i o životě po padesátce. Nejlepší fáze života jsou ale pro každého různé. Vědci z Německa se proto rozhodli zjistit, jaké životní období je obecně pro člověka tím nejšťastnějším. Svou studii, kterou citoval deník Psychology Today, sdíleli v odborném časopise Memory & Cognition.

Výzkumu, který trval 16 let, se zúčastnili lidé ve věku od osmi do 65 let. Každé čtyři roky měli po jednom stručně popsat svůj životní příběh. Zavzpomínat měli i na sedm nejdůležitějších událostí z jejich života a rozdělit je do tří skupin, podle toho, zda jsou pozitivní, negativní či neutrální.

​Vědci tak díky této metodě mají jasnou odpověď: Nejšťastnějším obdobím v životě člověka je věk okolo 20. roku života. Vzpomínání na období dospívání okolo tohoto věku bylo u většiny respondentů více pozitivní než kterékoliv ostatní.

[chooze:article;value:515876]

Méně pozitivní vzpomínky měli respondenti na dětství i na období okolo 30 let života. Šťastnější období začalo přicházet opět okolo 50 let. I pro to ale mají vědci vysvětlení.

Vyprávění životních příběhů totiž nemuselo být chronologické. Mnozí tak začali s negativními vzpomínkami, které vyústily v dobré. Těmi bylo například dosažení úspěchů či vyléčení nemocí. Šlo ale i o setkání s životní láskou či podařený rodinný výlet.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.