Vědci odhalili znepokojivý jev na Měsíci. Může ohrozit i lidské životy

Měsíc se pomalu zmenšuje a za posledních několik milionů let se scvrkl o asi 100 metrů, píše britský deník Independent s odkazem na novou studii amerických vědců. Podle webového portálu Phys.org, který se na vědu specializuje, za to může chladnutí jádra přirozené družice Země. Jev je přirovnáván ke zvrásnění hroznů při jejich vysychání a proměně v rozinky.

Toto přirovnání má ale významnou trhlinu – doslova. Povrch Měsíce je totiž poměrně křehký, a tak průběžně praská. Jev navíc stále pokračuje a v podobě "měsícotřesení" se projevuje významně i na jižním pólu zemské oběžnice, tedy v oblasti, kam chce své astronauty v dohledné době poslat americká NASA.

Ti by se tak mohli ocitnout v nebezpečí. Otřesy totiž můžou běžně dosahovat až pěti stupňů Richterovy škály, kdy už začínají zemětřesení působit škody.

[chooze:article;value:538203]

"Při plánování umístění stálých základen na Měsíci bude potřeba třeba vzít v úvahu globální distribuci mladých tahových zlomů a jejich potenciál být aktivní a vytvořit nové zlomy," cituje ze studie sama NASA, která také nový výzkum financovala. 

Pro americkou agenturu totiž nejsou otřesy na Měsíci něčím vyloženě novým, ví o nich už dlouho. Poprvé je zaznamenaly už seismometry v rámci programu Apollo před více než 50 lety a z oběžné dráhy je zkoumala také sonda Lunar Reconnaissance Orbiter, která Měsíc obíhá od roku 2009.

K přesnému pochopení toho, jak se povrch zmenšujícího se Měsíce chová, ale bude potřeba více dat. A část z nich by mohli získat právě astronauti v měsíčním programu Artemis, na kterém se kromě USA podílí také evropské země, včetně Česka.

Let na Měsíc se odkládá. NASA misi Artemis vyšle až v roce 2025:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.