Vědci pitvali oběti covidu: Zhrozili se, co našli v tělech 230 dní od nákazy

Pitvy desítek obětí covidu-19 prokázaly, že virus zasahuje celé tělo. Vědci ho objevili v plicích, srdci, slezině, ledvinách, játrech, tlustém střevě, hrudníku, svalech, nervech a dalších orgánech. Na studii výzkumníků z amerického Národního institutu zdraví (NIH) upozornil odborný portál Science Alert

Při zkoumání ostatků jednoho ze zesnulých pacientů se dokonce našly stopy koronaviru v jeho mozku 230 dní poté, co se u něho poprvé projevily symptomy. Pochopení toho, jakým způsobem se vir šíří a přetrvává v lidském těle, by mohlo odhalit příčiny rozvoje takzvaného dlouhodobého covidu.

"Naše údaje naznačují, že u některých pacientů může SARS-CoV-2 způsobit systémovou infekci a přetrvávat v těle měsíce," uvedli autoři studie.

[chooze:article;value:483486]

Pitvy rovněž odhalily, že virus se mohl v těle pacienta i po zotavení replikovat. Řada z těch, kteří onemocněli několikrát po sobě, se tak zřejmě nakazila "sama od sebe". U obětí koronaviru vědci objevili v téměř každém životně důležitém orgánu krevní sraženiny, píše magazín Nature.

Nejvíc zápalů a patologických změn covid způsoboval plicím. Mozek a jiné orgány navzdory značné virové zátěži významné změny nevykazovaly. 

"Naše výsledky ukazují, že přestože největší covidová zátěž je v dýchacích tkáních, virus se může šířit po celém těle," uzavřeli s tím, že ještě zkoumají, jakými cestami se tak děje. Krevní plazmu už předběžně vyloučili, protože virové zbytky v ní při pitvách nenacházeli.

Česko hlásí velký nárůst respiračních onemocnění (12/2022):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.