Vědci pojmenovali 5 druhů psích povah. Zjistěte si, jakou má ten váš

Pejsci jsou dost chytří na to, aby měli svou vlastní osobnost. Povahové rysy těchto zvířat jsou něčím, s čím se setkal každý páníček. Odbornice na výchovu a výživu psů Anna Webbová sestavila model, který každému psovi přiřazuje jeden z pěti osobnostních typů, uvedl portál Mirror.

Prvním z nich je workoholik. Jedná se o druh psa, který chvíli neposedí, neustále se musí hýbat a čenichat. Jeho zástupci mají hodně energie a rádi si hrají. To ale přináší i úskalí, protože pokud nemá workoholik dostatek příležitostí k hraní a pobíhání, začne se nudit, štěkat a poskakovat.

​Rasami, které jsou pro workoholiky typické, jsou například kokršpanělé, border kolie nebo němečtí ovčáci. "Workoholici se mají nejlépe, když mají páníčky, kteří je v průběhu dne dokáží zabavit. Každodenní tréninky poslušnosti spojené s pozitivní motivací jsou pro ně ideální," uvedla Webbová.

[chooze:article;value:513539]

Druhým typem psí osobnosti jsou křehotinky. Jsou to introvertní psi, kteří často utíkají a snadno se vystraší. Často jde o pejsky, kteří neměli jako štěňata dostatek socializace nebo kteří změnili majitele.

U těchto psů je potřeba budovat sebevědomí. "Potřebují mnoho trpělivosti. Majitel může jejich sebevědomí podpořit dobrůtkami a pískacími hračkami. Umožní jim to, aby se uklidnili," vysvětlila Webbová.

Další na řadě jsou ochránci. Ty baví hlídat okolo domu nebo následovat svého pána, aby jej mohli chránit. Jsou velmi teritoriální a často podezřívají jiné psy. Tento rys se však dá překonat důkladnou socializací.

​Typické rasy ochránců jsou větší plemena jako dobrmani, akitové nebo rotvajleři. "Ochránci se snadno trénují. Využití jejich schopností řešit problémy k tréninku poslušnosti je perfektní způsob, jak je zabavit," podotkla Webbová.

[chooze:article;value:513792]

Podobným ochráncem je typ zvaný alarm, který se vyznačuje hlasitým štěkáním na všechny a na všechno, co by mohlo představovat hrozbu. Zpravidla tak svého pána upozorní na přicházejícího hosta ještě dřív, než ten stačí zazvonit na dveře. Jsou velmi citliví na řadu vjemů.

Právě tyto vjemy by se měli jejich majitelé snažit rozptýlit. "Pestrý výběr hraček pomůže udržet pozornost alarmů, takže si nebudou tolik všímat dění okolo. Základní trénink také pomůže omezit jejich nežádoucí chování," upozornila Webbová. Alarmové jsou nejčastěji pudlové, čivavy nebo tibetští teriéři. 

Posledním typem je pejsek zvaný šprýmař. Tito psi se ze všeho nejvíc snaží upoutat vaši pozornost. To občas může vést až k zoufalým snahám a lotrovinám, abyste si jich všimli. Součástí těchto "šprýmů" je například ohryzávání nábytku nebo trhání polštářů.

​Typickou šprýmařskou rasou jsou buldoci a bulteriéři. "Plyšákům se vyhýbejte, ty šprýmař snadno roztrhá. Lepší je využít nějaké nepískající hračky, na kterých se mohou snadno vyřádit. Stejně tak pomáhá časté aportování," radí Webbová.

[chooze:poll;value:349f3f29603970a74ebeb5e43a4f8e05ddd55d97]

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.