Vědci poprvé natočili novorozeného bílého žraloka. Jeho vzhled je překvapil

Ačkoliv velcí bílí žraloci fascinují vědce i veřejnost bezpočet let, o tom, jak probíhá jejich rozmnožování, se ví překvapivě málo. Američtí biologové Carlos Gauna a Phillip Sternes ale věří, že se jim v této věci podařilo dosáhnout velkého průlomu. S pomocí dronu totiž pravděpodobně vůbec poprvé v historii natočili novorozeně tohoto druhu. Svůj objev zveřejnili ve vědeckém časopise Enviromental Biology of Fishes.  

Mladého žraloka se dvojici podařilo zachytit u kalifornského pobřeží, nedaleko města Santa Barbara, tedy ve vodách na tyto paryby bohatých. "Na konci dne se objevil tento podivně vypadající bílý žralok a oba jsme byli naprosto nadšení," popsal onen moment pro National Geographic Sternes.

Ani ne metr a půl dlouhý žralok (dospělci mívají i přes šest metrů) měl zaoblené ploutve, velmi světlou kůži a odpadával z něj mléčně bílý film. Právě i kvůli němu vědci soudí, že mohlo jít o novorozeně. Mohlo by totiž jít o zbytky jakéhosi děložního séra sloužícího k ochraně a výživě žraločích miminek.

[chooze:article;value:539497]

Podle druhého z autorů studie přispívá k teorii, že šlo o novorozeně, i to, že krátce před vyplaváním malého žraloka nejspíš spatřili jeho matku. V tom samém místě totiž viděli "skutečně velké, dospělé a možná těhotné žraloky," jak je Gauna popsal pro americkou televizi ABC.

Dvojice ale připouští, že existuje i jiné vysvětlení pro tento úkaz. Žralok totiž mohl být i nemocný, a to dosud neznámou kožní chorobou. "Obě tyto možnosti můžou být velmi významné," zdůrazňuje Sternes. To, co skutečně objevili, ale budou muset potvrdit další pozorování.

Jsou nám blíž, než tušíme. Drony ukazují pohyb žraloků u rušných pláží (07/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.