Vědci rozluštili 2 000 let starý text. Byl to plán na výrobu sofistikovaného přístroje

Téměř 2 000 let starý návod na výrobu a používání astrolábu, tedy přístroje na určování a předvídání poloh Slunce a hvězd, skrývaly pergameny nalezené před dvěma staletími v severní Itálii.

Stránky s textem, jehož autorství je přičítáno antickému astronomovi Klaudiu Ptolemaiovi, původně našel kardinál Angelo Mai. Byly součástí souboru tří vědeckých textů, z nichž se dva již podařilo určit. Poslední část ale zůstala zahalena tajemstvím. Jednak proto, že Ptolemaiova slova byla překrytá jiným textem, ale i proto, že při čištění stránek zřejmě Mai použil chemikálii, která okolí textu zbarvila do tmavě hnědé, a písmo se tak stalo hůře čitelné.

[chooze:article;value:485011]

​​Přepisování pergamenů není nic ojedinělého. Pergameny jsou velmi drahé a často se dělalo to, že se "recyklovaly". Tedy že se vzal popsaný pergamen, původní text se "seškrábal" a byl popsaný novým textem. Takový pergamen se pak nazývá palimpsest. Podobně se tomu stalo v případě objevených pergamenů.

Mai se patrně pokoušel zjistit, co bylo původně na palimpsestu napsáno, nicméně to se mu nepodařilo. A zůstalo to záhadou až do dnešních dnů, kdy se k němu dostali odborníci z americké Newyorské univerzity a z francouzské Sorbonny. Svou studii o nálezu publikovali na portálu Archive for History of Exact Sciences.

Američtí a francouzští vědci představili vizualizaci astrolábu z rozluštěného textu:

Ti na palimpsesty použili takzvané multispektrální snímkování. Pomocí této techniky je možné vytáhnout i skrytý text, což se v tomto případě podařilo. Ptolemaiův astroláb se podle jeho popisu skládal z devíti různě velkých kovových kruhů a sestrojený by měřil asi 33 centimetrů v průměru.

Využití multispektrálního snímkování na zkoumaný text:

[chooze:gallery;value:31208]

​​"Bohužel nemáme první a poslední stránku, takže nemáme autorovo jméno. Ale text se čím dál více podobá Ptolemaiovu stylu psaní. Používal specifické fráze a slova, které nepoužíval nikdo jiný, pokud nebyl ovlivněný Ptolemaiem," vysvětlil jeden z autorů studie, profesor Newyorské univerzity Alexander Jones, pro portál Live Science.

Klaudios Ptolemaios byl antickým astronomem, geografem a matematikem, žil v prvním a druhém století našeho letopočtu. Jeho mapa světa je prvním zobrazením území, na kterém dnes leží Česká republika. Objevuje se tam také název Sudéta Oré, z něhož vzniklo slovo Sudety.

V Egyptě našli pravděpodobně nejstarší zachovalou mumii. Má přes 4000 let (01/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.