Vědci testují vakcínu na lymskou boreliózu. Dostupná by mohla být už brzy

Během posledních let to mohlo vypadat jako by se farmaceutický svět zastavil a nic kromě vakcín proti covidu-19 se nevynalézalo. Opak je ale pravdou.

Farmaceutické společnosti aktuálně pracují na 103 nových vakcínách. Nejvíc vakcín lékaři vyvíjejí proti virovým onemocněním, pozadu ale nejsou ani v případě bakteriálních onemocnění.

Přelomovou vakcínou má být ta proti lymské borelióze. Aktuálně je v poslední testovací fázi, kdy vyhodnocují účinnosti látky na dobrovolnících. Těch je přibližně šest tisíc a jsou mezi nimi Finové, Němci, Nizozemci, Poláci a Američané – tedy lidé ze zemí, kde se borelióza běžně vyskytuje.

[chooze:article;value:532352]

​Jedním z dobrovolníků je i Robert Terwilliger. "Jsem velmi nadšený a doufám, že vakcína lidem pomůže," řekl.

"S tím, jak výskyt lymské boreliózy globálně roste, je nová možnost ochrany důležitější než kdy dřív. Vakcína VLA15 má skvělé výsledky," řekla viceprezidentka společnosti Pfizer Annaliesa Andersonová.

Vakcína je rozdělena do tří dávek, po kterých ještě s odstupem času následuje posilovací dávka. Podle předběžných odhadů by vakcína mohla být k dispozici už během roku 2025.

Česká republika patří k zemím se zvýšeným výskytem nakažených klíšťat. Jen letos boreliózu přenášelo zhruba každé desáté. Každoročně onemocní na čtyři tisíce Čechů.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.