Vědci už vědí, co způsobuje Crohnovu chorobu. Průlom hlásí i v léčbě

Crohnova choroba je jednou z nejčastějších forem zánětlivých onemocnění střev. V Česku je zhruba 15 až 20 000 lidí, kteří touto nemocí trpí. Vědci z University College London nyní našli hlavního původce, který je v samotné lidské DNA.

Jak uvádí BBC, jednou z částí imunitního systému, která se významně podílí na vzniku Crohnovy choroby, jsou skupiny bílých krvinek zvané makrofágy, jejichž hlavním úkolem je pohlcování a likvidace cizorodých materiálů.

Podle zjištění vědců však tyto krvinky kvůli poškozené části genetického kódu DNA uvolňují ve střevech sadu chemikálií, které způsobují jejich extrémní zánětlivost. "Toto slabé místo v DNA se objevuje u 95 % lidí, kteří trpí zánětlivým střevním onemocněním," uvádí pro BBC lékař James Lee.

[chooze:article;value:540845]

Zároveň dodal, že nejspíš našli i způsob, jakým by se v budoucnu mohla zánětlivá střevní onemocnění léčit. Ukázalo se, že léky, které jsou schválené například pro léčbu rakoviny, by mohly pomoci i v tomto případě. Je ovšem potřeba je upravit tak, aby nezpůsobovaly v těle vedlejší účinky. Novým cílem vědců je v tomto případě zahájit do pěti let klinické studie.

Zatím tak zůstává faktem, že lékaři toto nepříjemné onemocnění léčit nedokážou. "Vyléčit Crohnovu chorobu neumíme, umíme ji udržovat, musíme dosáhnout nějaké remise," řekl TV Nova Pavel Drastich, vedoucí Ambulance biologické léčby Kliniky hepatogastroenterologie IKEM. 

Vědci doufají, že se jim nemoc díky novému objevu podaří zcela vymýtit. Crohnova choroba trápí celosvětově miliony lidí a v Česku se léčí desetitisíce pacientů. "Pro pacientskou komunitu je to velmi pozitivní," nechala se slyšet předsedkyně spolku pacientů s Crohnovou chorobou Lucie Laštíková. 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.