Vědci varují před zombie viry. Problém způsobuje tání ledovců

Naše planeta se v posledních letech rychle otepluje, což má řadu následků. Mimo jiné kvůli tomu tají ledovce, což způsobuje uvolňování mikrobů, které byly v ledu ukryté i desítky tisíc let. Vědci se těmito tzv. zombie viry zabývají už řadu let a nyní hlásí další velký objev. Výzkumník Jean-Michel Claverie a jeho tým dokázali oživit hned několik zmrazených virů infikujících améby. 

Nejstarší z nich měl téměř 48 500 let a byl odebrán ze vzorku země na dně podzemního jezera 16 metrů pod povrchem. Nejmladší vzorky byly nalezeny v obsahu žaludku mamuta srstnatého, který žil před 27 tisíci lety. 

[chooze:article;value:493393]

​Vědci varují, že kvůli tání ledovců hrozí, že se nejen tyto viry mohou dostat mezi veřejnost. "Je nesprávné tvrdit, že zombie viry nejsou hrozbou pro veřejné zdraví," napsal francouzský emeritní profesor medicíny a genomiky z Lékařské fakulty Univerzity Aix-Marseille ve své zprávě

To, že jsou viry i po tak dlouhé době stále infekční, totiž podle něj svědčí o potenciálně větším problému. Vědec se obává, že lidé považují jeho výzkum za vědeckou kuriozitu a nevnímají možnost návratu starých virů k životu jako vážnou hrozbu pro veřejné zdraví. "Vidíme stopy mnoha, mnoha a mnoha dalších virů, takže víme, že tam jsou. Nevíme jistě, zda jsou stále naživu. Ale naše úvaha je taková, že pokud jsou amébové viry stále živé, neexistuje důvod, proč ostatní viry nebudou také stále naživu a nebudou schopny infikovat své vlastní hostitele," řekl profesor webu CNN.

V této souvislosti Claverie také varoval, že právě změna klimatu způsobuje zvýšené riziko. "Riziko se zákonitě zvyšuje v souvislosti s globálním oteplováním, ve kterém se bude tání permafrostu neustále zrychlovat a Arktidu bude osidlovat více lidí," dodal.

Globální oteplování pomáhá Rusku. Podívejte se jak:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.