Vědci vyvíjejí lék, který může spasit lidstvo. Dokáže zničit superbakterie

Nové antibiotikum pojmenované Clovibactin je velkou nadějí pro lidstvo a budoucí vývoj medicíny. Léčivo je izolované z bakterií, které až dosud nebylo možné pěstovat v laboratoři. Výsledky studie, kterou vědci tento týden publikovali v odborném časopise Cell, ukazují, že by lék mohl být schopný zabíjet nejen "obyčejné" patogeny, ale i vysoce odolné superbakterie, které jsou odolné vůči v současnosti dostupné léčbě. 

Zdá se navíc, že Clovibactin tyto bakterie ničí neobvyklým způsobem, takže je pro ně obtížnější si proti němu vyvinout rezistenci. "Vzhledem k tomu, že byl izolován z bakterií, které se dříve nedaly v laboratoři pěstovat, patogenní bakterie se s takovým antibiotikem dosud nesetkaly a neměly čas si vyvinout rezistenci," řekl v rozhovoru s Utrechtskou univerzitou její profesor a biochemik Markus Weingarth, který je hlavním autorem studie. 

U Clovibactinu je pozoruhodné i to, že zjevně dokáže cíleně útočit na buňky bakterií, ale není toxický pro lidské buňky. "Má tedy potenciál přispět k rozvoji vylepšené léčby, která bude ničit bakteriální patogeny bez vzniku rezistence," konstatoval Weingarth. 

[chooze:article;value:489378]

​Antibiotikum je zatím v počáteční fázi vývoje. Ve studii vědci popisují, že se ukázal být úspěšný například při léčbě infekce superbakterií Staphylococcus aureus u myší. Podobných léčiv by v budoucnu mohlo přibýt více. Podle odborníků se totiž zhruba 99 % všech bakterií nedá kultivovat, a proto je dříve nebylo možné pěstovat v laboratořích a využívat tedy pro vývoj nových léků. 

Americká společnost NovoBiotic Pharmaceuticals ale vyvinula zařízení, které umožňuje pěstovat dříve nekultivovatelné bakterie. Díky izolované bakterii získané z půdy v Severní Karolíně se jí tak podařilo objevit Clovibactin. 

Výzkum nových antibiotik je zásadní. Jednou z největších výzev pro medicínu v budoucích letech totiž budou bakterie, které jsou čím dál odolnější vůči v současnosti dostupným lékům.

Vývoj nových antibiotik je ale velmi náročný. V posledních několika desetiletích jich bylo na trh uvedeno jen velmi málo a často se navíc podobají starším a již známým antibiotikům. "Clovibactin je jiný," dává lidem naději Weingarth. 

O klesající účinnosti dostupných antibiotik se dozvíte více v reportáži (10/2022):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.