Vědci vyvinuli supervakcínu. Promění imunitní systém v neuvěřitelného Hulka

Experimentální vakcínu vynalezl tým vědců z Univerzity Jižní Kalifornie a její potenciál představil ve studii publikované tento týden v odborném časopise Science Translational Medicine. Vakcínu výzkumníci navrhli tak, aby zabránila závažným infekcím, které mohou způsobit patogeny rezistentní vůči lékům. 

Látku testovali na laboratorních myších a výsledky byly ohromující. Jediná dávka udělala z imunitního systému "neuvěřitelného Hulka" – poskytla myším rychlou ochranu před osmi různými druhy bakterií a hub, na které pacienti často mohou narazit mimo jiné v nemocničním prostředí.

[chooze:article;value:510912]

​"Je to systém včasného varování. Vakcína upozorňuje vojáky a zbraně imunitního systému, aktivuje je. 'Proboha, tady hrozí nebezpečí. Raději se proměním v Hulka.' Myslím, že když na vás číhají zlé superbakterie, chcete, aby na ně čekal Hulk, a ne doktor Banner, že?" řekl pro Univerzitu Jižní Kalifornie hlavní autor studie Brad Spellberg, který tím odkázal na komiksový příběh o vědci, který se měnil v nesmírně silnou zelenou bytost. 

Nadbytečná úmrtí v nemocnicích

Patogeny, kterými se lidé mohou nakazit při pobytu v nemocnici, není radno brát na lehkou váhu. Jenom ve Spojených státech po takové nákaze zemře více než 90 tisíc lidí. V mnoha případech se jedná právě o tzv. superbakterie, jako je Staphylococcus aureas nebo Acinetobacter baumannii. Šíří se prostřednictvím kontaminovaných povrchů, jako jsou katetry nebo ventilátory, ale také z člověka na člověka. 

Nejohroženější jsou pacienti na jednotkách intenzivní péče, kterým se takto může rozvinout infekce v ráně po operaci, v krvi, močových cestách nebo plicích. V současné době neexistují žádné schválené vakcíny, které by lidi ochránily před nejzávažnějšími infekcemi odolnými vůči antibiotikům.

[chooze:article;value:521648]

​"I kdyby takové vakcíny existovaly, muselo by jich být současně podáno více, aby chránily proti celé řadě mikrobů v nemocnicích," říká mikrobiolog a imunolog Brian Luna, který je jedním z autorů studie. V tom by experimentální vakcína vědeckého týmu z kalifornské univerzity mohla být přelomová. 

Testovaná byla ve dvou na sobě nezávislých laboratořích a výsledky ukázaly, že ochrana začíná fungovat do 24 hodin po podání a vydrží až 28 dní. Druhá dávka pak může prodloužit dobu, po kterou chrání před rozvojem závažné infekce.

V současné době již začínají jednání s farmaceutickými firmami, které by mohly mít zájem o další vývoj vakcíny a následné klinické testy na lidech. 

Za vývoj mRNA vakcíny proti covidu vědci dostali Nobelovu cenu (10/2023): 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.