Vědci zaznamenali masivní erupci na Slunci. Zemi hrozí geomagnetická bouře

Vědci z amerického Centra pro předpověď vesmírného počasí si všimli zvýšené aktivity Slunce jen pár hodin před začátkem nového roku. Ačkoliv solární erupce nejsou pro odborníky ničím novým, tato je však překvapila svou intenzitou. Jedná se totiž pravděpodobně o největší erupci od roku 2017. 

A její dopady pocítí i naše planeta. Odborníci předpovídají, že sluneční částice letící k Zemi rozpoutají takzvanou geomagnetickou bouři, která má vypuknout už v úterý. Výsledkem budou polární záře, které mají být viditelné na většině severní polokoule – a tím pádem i v Česku.

[chooze:article;value:533572]

"Přestože vrchol už je za námi, erupce stále probíhá. Můžeme očekávat, že bude pokračovat ještě několik hodin," napsal v pondělí na sociální síti X britský astrofyzik specializující se na Slunce Ryan French. 

Sluneční erupce jsou velkou explozí elektromagnetické radiace na povrchu hvězd. Částice, které vyvrhnou, se často dostanou i k Zemi. Díky atmosféře se však radiace nedostane na zemský povrch, a nemůže tedy ublížit lidem. Pokud jsou však dostatečně silné, mohou narušit například GPS systémy a komunikační sítě, polární záře tak nejsou jediným důsledkem masivních erupcí. 

Pozorovaná erupce je klasifikovaná ve třídě X5. Písmeno X označuje největší třídu solárních erupcí. Velikost pak dále označují čísla od jedné do devíti u všech tříd s výjimkou třídy X, která limit nemá. 

Zpátky na Měsíc a dál... Skvrny na Slunci očima vědců (12/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.