Vědci zkoumají psy z Černobylu. Hledají výjimečné geny

Na první pohled jsou to úplně běžní pouliční psi z ukrajinského venkova. Ve skutečnosti jsou ale tihle chlupáči výjimeční. Jejich rodičům se totiž podařilo přežít největší jadernou tragédii v historii.

Když obyvatelé měst a vesnic v okolí Černobylu v roce 1986 narychlo opouštěli své domovy, museli mnohdy opustit své domácí mazlíčky. Tisíce z nich zemřely na otravu radiací. Mnoha psům se ale podařilo najít potravu, rozmnožit se a přežít. Teď se jich v tamních ulicích potulují stovky.

"Díky možnosti porovnat psy z Černobylu s jinými vesnickými psy budeme moci určit, jaká je historie a původ těchto zvířat a jak se v průběhu času měnila," vysvětlil profesor přírodních věd Univerzity v Jižní Karolíně Tim Mousseau.

[chooze:article;value:490587]

Vědci teď chtějí do hloubky prozkoumat jejich geny, v nichž jsou ukryty klíčové informace. Už zkoumali celkem 302 psů.

"Máme jedinečnou příležitost podívat se na strukturu této populace. Budeme moci nalézt odpověď na otázky: jak mohlo 15 generací přežít v tak nehostinném prostředí a jak se jejich DNA s ohledem na prostředí měnila," řekla výzkumná pracovnice Elaine Ostranderová.

Vědci pátrají po genetických odlišnostech, které jedincům pomohly přežít v prostředí silně zamořeném radioaktivitou. Výzkum má pomoci lidem najít způsoby, jak přežít i v těch nejdrsnějších podmínkách nejen na planetě Zemi, ale například i ve vesmíru.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.