Vědci zřejmě zjistili, odkud se vzal život na Zemi. Hluboko ve vesmíru našli stopu

Vědci prostřednictvím kosmického dalekohledu Jamese Webba poprvé pozorovali kilonovu –⁠ splynutí dvou neutronových hvězd. Vznikl tak druhý nejjasnější gama záblesk, jaký kdy lidé ve vesmíru zaznamenali. Samo o sobě se jedná o mimořádnou událost, výzkum je ale fascinující zejména proto, že představuje důležitý dílek skládačky o původu života na Zemi.

Záblesk vědci pojmenovali GRB 230307A a jeho význam popsali ve studii publikované tento týden v odborném časopise Nature. Nejprve je potřeba zmínit, že při explozi zvané kilonova se uvolňuje tak obrovské množství energie, že se při ní rodí i některé z nejtěžších prvků, jako je zlato, platina či uran.

Při zkoumání této exploze badatelé nalezli tellur, který je jedním z nejvzácnějších prvků na Zemi. Je přitom vysoce pravděpodobné, že mezi vyvrženým materiálem byly i další těžké prvky, které se na periodické tabulce nacházejí blízko telluru. Například jód, který je nezbytný pro život na naší planetě. 

​​"Díky teleskopu Jamese Webba můžeme konečně začít vyplňovat poslední prázdná místa v teorii o tom, jak všechno vzniklo," říká hlavní autor studie z Univerzity ve Warwicku Andrew Levan. Právě Webbův teleskop umožňuje nahlížet hlouběji do vesmíru a vědci očekávají, že ve spolupráci s dalšími kosmickými dalekohledy budou v budoucnu pozorovat jiné kilonovy, které ukážou, kde by mohl být další život. 

[chooze:article;value:524331]

​"Kilonovy jsou velmi vzácné a jejich pozorování a studium je velmi obtížné, proto je tento objev tak vzrušující," doplnil spoluautor studie a astrofyzik z Birminghamské univerzity Ben Gompertz. 

Událost, kterou vědci zachytili letos v březnu, se stala velmi daleko a velmi dávno. Odehrála se ve spinální galaxii vzdálené miliardu světelných let. Neutronové hvězdy byly podle jejich zjištění před kilonovou vyvrženy ze své domácí galaxie a urazily společně vzdálenost odpovídající průměru Mléčné dráhy, než se o několik set milionů let později srazily. 

Vědci nedávno zachytili nejsilnější zaznamenaný gama záblesk. Podívejte se na video (8/10/2023): 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.