Vědci zrekonstruovali obličej pravěkého člověka. Patřil ženě z Česka

[chooze:gallery;value:32708]

Mezinárodní tým vědců zrekonstruoval obličej ženy, která žila před 45 000 lety. Využili k tomu přitom lebku jménem Zlatý kůň, která, jak už název napovídá, pochází z Česka. Jde o nejstarší lidské pozůstatky, u nichž byla zmapována DNA, uvádí web Live Science.

Lebku objevili archeologové v Koněpruských jeskyních na Berounsku už v padesátých letech. Svůj název dostala podle vápencového návrší, v němž se známé jeskyně nachází.

Žena patřila mezi moderní lidi druhu Homo sapiens sapiens a asi 3 % jejích genů pocházely od člověka neandrtálského (což je ovšem běžné i dnes). Kvůli výrazným rysům, především silné čelisti, byla archeology lebka nejdříve považována za mužskou. Až pozdější analýza ukázala, že jde o ženu. Ale teprve díky týmu brazilského vědce a 3D designera Cícera Moraese se jí podařilo vrátit tvář.

[chooze:article;value:499784]

Vědci při rekonstrukci nepracovali s lebkou samotnou, ale s daty nasbíranými jejich předchůdci. Ta sestávala jak ze skenů české lebky, tak 30 lebek moderních lidí z Francie a 13 tisíc let staré lebky ze Slovenska. Tyto další lebky přitom posloužily k vymodelování částí, jež u české lebky chyběly.

Jak přesně žena zemřela, není jisté. Po smrti si na ni ale pravděpodobně pochutnávala divá zvěř. "Lebka byla po smrti okousaná od zvířete. Mohlo jít o vlka nebo hyenu. Obě tato zvířata tehdy byla v této oblasti běžná," řekl Moraes.

Pro Moraese přitom nešlo o první kontakt s kosterními pozůstatky z Česka. Před dvěma lety rekonstruoval obličeje prvních Přemyslovců. Součástí jeho týmu je navíc Čech Jan Šindelář. Dá se proto říct, že má Moraes k Česku blízko.

Sonda do života neandrtálců. Italský nález vrhá nové světlo na jejich zvyky (9/5/2021):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.