Vědcům se podařilo vypěstovat živočišný tuk. Z rostlinného masa udělá pochoutku

Mnoho lidí si rádo k jídlu dopřeje pořádný kus masa, zároveň ale myslí i na životní prostředí nebo na podmínky pro chov zvířat. Právě pro ně jsou na trhu rostlinné náhražky masa. Ty se ale chuťově s klasickým masem dlouho nedaly srovnat.

"V běžných rostlinných náhražkách máte hodně palmového a kokosového oleje a nemá to tu správnou chuť. Pro mě jako kuchaře je právě chuť to nejdůležitější," vysvětlil šéfkuchař Josh Hatfield.

[chooze:article;value:523677]

To by se nyní mělo změnit. Britským vědcům se v laboratoři podařilo vytvořit syntetický tuk z kmenových buněk získaných z prasete. Právě tuk je v mase nositelem chuti. Obyčejné rostlinné maso by tak mohl proměnit v gastronomickou pochoutku.

"Syntetický tuk není nutně lepší pro životní prostředí než ten přirozený. Záleží na procesu a na tom, jak se podaří zefektivnit výrobu," uvedl bioinženýr Ned Spang.

Laboratorní tuk je podle vynálezců ekologicky šetrnější, protože využívá méně půdy, méně energie a je také přívětivější ke zvířatům. Hromadná výroba by byla prý navíc i levnější.

"Zpočátku mohou být náklady na výrobu umělého tuku trochu vyšší, ale to se časem změní. Vyrábíme totiž opravdu efektivně. Má to spoustu dalších výhod, ale pokud jde o náklady, tak jsme schopni se dostat pod úroveň, která je nutná pro výrobu tradičního masa," přiblížil bioinženýr Ed Steele. Podle vědců je laboratorní maso jídlem budoucnosti. Od vývoje prototypů se náklady na jeho výrobu podařilo stlačit o 99 %.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.