Vědec předpověděl zemětřesení v Turecku. Nepřišlo ze Země, tvrdí

Nizozemec Frank Hoogerbeets, který se zabývá vzájemným vlivem kosmických těles, "předpověděl" turecké zemětřesení tři dny před jeho skutečným příchodem. "Dříve či později vypukne v oblasti na pomezí jižního Turecka, Jordánska, Sýrie a Libanonu zemětřesení o síle asi 7,5 magnituda," napsal 3. února na twitteru. Ve vyvolání zemětřesení měl podle něj hlavní roli sehrát Měsíc a spolu s ním i další kosmická tělesa.

V pondělí 6. února ve čtyři hodiny ráno se jeho "předpověď" vyplnila. Podle seismologů to ale byla spíš náhoda. Hoogerbeetse kritizuje například jeho "kolega" a krajan Martijn van den Ende, seismolog využívající pro výzkum zemětřesení metody strojového učení, tedy takzvanou umělou inteligenci.

"Prosím, nenechte se touto 'předpovědí' napálit. Vzájemné postavení planet nemá na zemětřesení vliv a neexistuje žádný vědecký způsob, jak zemětřesení předpovědět. Pokud vás tato oblast zajímá, zeptejte se, prosím, skutečného seismologa," napsal van den Ende přímo pod Hoogerbeetsův tweet.

[chooze:article;value:488629]

Podobný názor zastává český odborník na geodynamiku Marsu Petr Brož. "To, že napíšu, že se tam země zatřese 'dříve nebo později', není předpověď zemětřesení. K zemětřesením dochází na litosférických rozhraních. Když se podívám do záznamů, tak zjistím, že na těch rozhraních dochází k otřesům jednou za nějaké časové období. To ale z člověka nedělá experta na zemětřesení a někoho, kdo dokáže jeho příchod skutečně přesně předpovědět. Pokud třeba nebylo v Japonsku dlouho zemětřesení, můžu s klidem říct, že tam dříve či později nějaké bude, aniž bych musel být odborník," vysvětluje.

Stejně to vidí také jeho kolega a odborník na zemětřesení Václav Kuna. "Zemětřesení je skutečně chaotický jev. Dokonce ani v momentě, kdy už zemětřesení začne a je to jen malá prasklinka, nejde s jistotou říct, jestli z něj za chvílí bude zemětřesení velké, nebo to bude jenom slabý otřes. Takže přesně předpovědět v čase ani místě nejde," tvrdí.

"A co se týká vlivu kosmických těles, tak Měsíc skutečně nějaký vliv má. Podobně jako přitahuje vodu a způsobuje příliv a odliv, deformuje také zemskou kůru. Ten vliv je ale naprosto minimální. Navíc pokud se někde projevuje, tak jsou to oblasti, které jsou jednak strašně citlivé, jednak jde o rozhraní, kde se dvě desky zasouvají pod sebe, kdy Měsíc jednu z těch desek malinko nadzvedne. V Turecku ale leží ty desky vedle sebe," vysvětlil Kuna s tím, že planety nemají na zemětřesení žádný vliv.

Zemětřesení bylo devastující, řekl velvyslanec ČR v Turecku Pavel Vacek:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.