Moderní bydlení

Vedení Hamásu by se měl ujmout Sinvárův bratr Mohammed

Mohammed Sinvár se narodil v roce 1975 v uprchlickém táboře Chán Júnis poté, co byla jeho rodina z Izraele vysídlena po arabsko-izraelské válce v roce 1948. Podle deníku Jerusalem Post se jeho rodiče usadili v jižní části Pásma Gazy, kde se oba bratři, pohánění hluboce zakořeněnou nenávistí vůči Izraeli, intenzivně zapojili do diverzní činnosti proti židovskému státu. Vše vyvrcholilo barbarskými útoky na jižní Izrael 7. října loňského roku.

Příbuzenské vazby Mohammeda na jeho staršího bratra Jahjí Sinvára upevnily jeho postavení v řadách Hamásu. „Od počátku své kariéry Mohammed pracoval po boku vyšších velitelů, dýchal a žil čistým terorismem,“ citoval deník vysokého bezpečnostního činitele, který jeho kariéru sledoval od jeho mládí. „Zpočátku získal vliv díky svým rodinným vazbám, ale netrvalo dlouho a byly rozpoznány jeho operační schopnosti, krutost, mezilidské dovednosti a porozumění vojenské strategii,“ dodal zdroj.

[chooze:article;value:579076]

„Nenajdete klíčovou událost ve vojenském budování Hamásu za posledních 25 let, na které by se Mohammed Sinvár nepodílel,“ řekl jeden z vojenských zdrojů deníku Jerusalem Post. „Spolupráce s vyššími veliteli spolu se skutečností, že jeho bratr byl vězněn v Izraeli, zostřila jeho hlavní cíl: spíše než útokům zaměřených výhradně na zabíjení, se zaměřil na únosy, které by vedly k propuštění jeho bratra a dalších vězňů z bezpečnostních složek.“

Mohammed Sinvár byl jedním ze strůjců únosu izraelského vojáka Gilada Šalita, který byl koncem června 2006 zajat na izraelském území a pěl let držen Hamásem v zajetí. V roce 2011 byl po zdlouhavém vyjednávání propuštěn výměnou za 1 027 palestinských vězňů.

Bývalý bezpečnostní pracovník obeznámený se zpravodajským prostředím v Gaze uvedl, že před začátkem války proti Hamásu bylo proti Mohammedovi Sinvárovi ze strany Izraele podniknuto více pokusů o likvidaci, než proti kterémukoli jinému vysokému představiteli Hamásu. "Není náhodou, že jeho dům byl v posledních dvou desetiletích několikrát zničen. Operace na jeho odstranění měly téměř fantastický rozsah, ale neuspěly,“ vysvětlil bývalý bezpečnostní činitel.

Izrael oznámil smrt šéfa Hamásu. Sinvár stál za útoky ze 7. října (10/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.