Vedení Prahy pod palbou kritiky. Na účtech má miliardy, ale neinvestuje je

Více než 100 miliard korun má na svých účtech hlavní město. Investici by si přitom zasloužila řada projektů. A váznou také rekonstrukce – třeba v dopravě. Nově je v havarijním stavu například lávka na pražském Žižkově, která bude muset být provizorně podepřena.  Ač se tak zdá Praha bohatým městem, skutečnost je jiná.

"Ty peníze, které máme z minulých let, máme už alokovány na stavby, které už běží nebo investice, které se budou rozbíhat. Je tam například metro D, které bude stát kolem 100 miliard korun. Budeme muset ještě koupit nové vlaky pro novou linku," uvedl náměstek pražského primátora Zdeněk Hřib (Piráti).

Praha má přitom také nedostatek škol. V hlavním městě prozatím nepřijali na střední školy 16 procent deváťáků což je nejvíce z celé republiky. "Je nutné postavit budovy, koupit budovy. My rozšiřujeme tu kapacitu. Problém je v tom, že i když nabízíme před 18 500 míst, tak v devátých třídách máme pouze 12 500 žáků. Reálně by to mělo vyjít, ale jelikož se sem hlásí mnoho žáků z jiných krajů, tak to nevychází," řekl pražský radní pro školství Antonín Klecanda (STAN).

[chooze:article;value:557638]

"Praha měla za minulý rok rekordně nízké investice. Pokud je není schopná proinvestovat, tak by ty prostředky měla postoupit na městské části, které často jsou v těch projektech dál," sdělil zastupitel Patrik Nacher (ANO).

"Já si myslím, že to není ani tak problém v nedostatku financí, ale spíš v připravenosti projektů. Ty projekty, když jsou připraveny, tak se peníze vždycky najdou," řekl zastupitel Vladan Brož (Praha sobě).

Podle radního odpovědného za finance má teď sice Praha peníze na účtech, ale za pár let to může být všechno jinak. "Máme zhruba 444 miliard zahájených akcí, investičních. Ty máme kryty zhruba z necelé jedné čtvrtiny. Tím, že to musíme platit z vlastních peněz, tak si na ty velké investice musíme peníze našetřit. V očích Evropské unie i státu je totiž Praha bohatým regionem, a tak je to všechno na nás," uzavřel radní Zdeněk Kovářík (ODS).

Může se pak stát, že sice budou projekty ale zase nebudou peníze.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.