Vedra v Česku už jsou neúnosná. Meteorologové museli vydat výstrahu

Léto je v plném proudu a teplé počasí nikoho nepřekvapí. V sobotu ale budou teploty tak vysoké, že před nimi meteorologové z ČHMÚ vydali novou výstrahu. Nejtepleji podle ní bude v sobotu na jižní Moravě, kde se má rtuť teploměru šplhat až na 35 °C.

Výstraha před velmi vysokými teplotami platí od sobotní 12. do 20. hodiny pro Jihomoravský kraj (Břeclav, Hodonín, Hustopeče, Kyjov, Mikulov, Pohořelice, Veselí nad Moravou).

V dalších devíti krajích se podle meteorologů mají lidé připravit na vysoké teploty, které během sobotního odpoledne mohou překonat hranici 31 °C.

[chooze:article;value:566564]

Výstraha před nimi platí pro Prahu, Jihočeský, Královehradecký, Pardubický, Jihomoravský (Blansko, Boskovice, Brno, Bučovice, Ivančice, Kuřim, Moravský Krumlov, Rosice, Slavkov u Brna, Šlapanice, Tišnov, Vyškov, Znojmo, Židlochovice), Olomoucký, Zlínský a Moravskoslezský kraj a kraj Vysočina.

Odborníci upozorňují, že takto vysoké teploty představují velkou zátěž na lidský organismus a hrozí nebezpečí přehřátí a dehydratace. Doporučují proto dodržovat pitný režim, omezit fyzickou zátěž a v poledních a odpoledních hodinách nepobývat na přímém slunci.  

O víkendu bude až 35 stupňů, hrozí i silné bouřky. Podívejte se na rozhovor s meteorologem: 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.